Osmani o incidentima: Postupci kosovske policije protiv kriminalnih Vučićevih grupa su legitimni

Preporučujemo

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani, oglasila se na društvenim mrežama nakon današnjih incidenata na sjeveru Kosova, poručivši da su suverenitet i teritorijalni integritet Republike Kosovo nepovrijedivi, neotuđivi i nedjeljivi.

Komentarišući to što su SAD osudile intervenciju policije Kosova na sjeveru, ona je istakla da su akcije bile u skladu sa Ustavom, citirajući član Ustava koji se na to odnosi.

“Suverenitet i teritorijalni integritet Republike Kosovo su nepovrijedivi, neotuđivi i nedjeljivi, i štite se svim ustavom i zakonom definisanim sredstvima. Postupci kosovske policije protiv nelegalniһ struktura Vučićevih kriminalnih grupa su legitimni, u ispunjavanju njihovih ustavnih dužnosti i u zaštiti svih građana, bez razlike. Održivost, dugovječnost i uspjeh ovih akcija zavise i od koordinacije sa saveznicima koji su bili i ostali garanti našeg suvereniteta i nezavisnosti. Zajedno smo jači!”, napisala je na Twitteru Osmani.

Podsjećamo, pripadnici Kosovske policije okružili su danas prije podne zgrade opština Zubin Potok, Zvečan i Leposavić, nakon čega su se oglasile sirene za uzbunu.

Povrijeđeno je više osoba u ovim neredima. Sjedinjene Američke Države osudile su akciju kosovskih vlasti, poručivši da nasilje nikad nije riješenje.

“Sjedinjene Američke Države osuđuju akciju kosovskih vlasti da pristupe opštinskim zgradama na sjeveru Kosova. Nasilne mjere treba odmah prekinuti”, napisao je danas na Twitteru ambasador SAD U Prištini Jeff Hovenier.

Najnovije

Armin Berberović priznao krivicu na ročištu za određivanje pritvora

Večeras je održano ročište za određivanje pritvora Arminu Berberoviću koji je u petak u Sarajevu u saobraćajnoj nesreći ubio...