Osmani: Skoplje će podržati Rezoluciju o genocidu u Srebrenici

Preporučujemo

Ministar vanjskih poslova Sjeverne Makedonije Bujar Osmani izjavio je da će Skoplje podržati Rezoluciju o genocidu u Srebrenici u Ujedinjenim nacijama.

– Sjeverna Makedonija podržat će Rezoluciju za proglašavanje događaja u Srebrenici kao genocid. To smo kazali u nekoliko navrata i ja sam lično kao ministar učestvovao na svim godišnjim obilježavanjima Dana genocida u Srebrenici.

- -

Moramo da nazovemo stvari pravim imenom ako želimo iz njih da učimo i ako želimo da se nikada ne ponove – poručio je Osmani na konferenciji za novinare.

Šef makedonske diplomatije ocjenjuje važnim da se konačno uđe u proces pomirenja, da se konsoliduje i stabilizuje region i da se zatvore sva otvorena pitanja.

– Veoma je važno to što je Bosna i Hercegovina dobila odluku za početak pregovora s Evropskom unijom. Nadam se da će to konsolidovati tu državu – poručio je Osmani.

Ističe i kako očekuje brzo razrješavanje odnosa Kosova i Srbije i međusobno priznavanje, jer će to doprinijeti zatvaranju još jednog otvorenog dosijea.

Najnovije

POKUŠAO SE OPRATI, ALI TO MU NEĆE POĆI ZA RUKOM: “Nenade Nešiću, vi ste moralno i ljudsko dno”

Nenad Nešić, ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine, koji je u jednoj srbijanskoj TV emisiji pričao "viceve" na račun ubijenih...