Osmani: Srbija pomaže Rusiji da otvori ‘novi front protiv Zapada’

Preporučujemo

Kosovska predsjednica Vjosa Osmani kazala je u utorak da Srbija pomaže Rusiji, kako bi skrenula pažnju s rata koji je Moskva započela 2022. godine protiv Ukrajine i otvorila “novi front protiv Zapada”.

Osmani je to kazala u Kopenhagenu gdje učestvuje u radu Samita za demokratiju te istaknula da Kosovo svoju budućnost vidi u euroatlantskoj porodici i da neće prestati raditi na putu euroatlantskih integracija.

- -

“Kao što znate, Kosovo graniči sa Srbijom, zemljom koja se ne samo od nedavno, već posebno u posljednje vrijeme pokazala kao produžena, veoma lojalna ruka Rusije, koja pokušava da igra Putinovu na zapadnom Balkanu, otvarajući novi front prema Zapadu”, rekla je Osmani.

Srbija je više puta u Ujedinjenim narodima i na drugim međunarodnim forumima osuđivala rusku invaziju na Ukrajinu, ali se odbija pridružiti međunarodnim sankcijama protiv Kremlja.

Od 2022. godine, Srbija je prihvatila hiljade ukrajinskih izbjeglica, poslala humanitarnu pomoć Ukrajini i obećala pomoći u razminiravanju zemlje i poslijeratnoj izgradnji.

Prema njezinim riječima, Kosovo je pojačalo saradnju sa svojim saveznicima kako bi odbilo svaku “destabilizirajuću namjeru na sjevernoj granici”, te podsjetila na oružani napad u septembru prošle godine u selu Banjska na sjeveru Kosova srpske paravojne formacije.

- -

“Prošle godine smo imali takav napad, to je bio paravojni napad koji je išao čak i do akta agresije od Srbije, ali smo ga uspjeli odvratiti uprkos veličini napada, jer smo sarađivali s našim saveznicima”, rekla je Osmani, koja ne isključuje mogućnost da se sličan napad ponovi, prenose Reporteri.net.

Tokom oružanog incidenta u selu Banjska 24. septembra prošle godine u sukobu paravojne grupe Srba i kosovske policije poginuo je jedan policajac i trojica pripadnika te skupne, više ih je uhapšeno, a Kosovska policija je idućih dana zaplijenila veću količinu oružja, streljiva i vojne opreme.

Priština je optužila Beograd da stoji iza tog napada, što su najviši srbijanski dužnosnici, počev od predsjednika Aleksandra Vučića, kategorički nijekali.

Odgovornost za napad je, međutim, preuzeo Milan Radoičić, jedan od dotadašnjih vođa Srpske liste (SL), sestrinske stranke Srpske napredne stranke.

Radoičić je nakon toga u Beogradu priveden, saslušan, a potom za manje od 48 sati pušten, uz zabranu napuštanja zemlje, ali nikakav kazneni postupak u Srbiji protiv njega nije pokrenut.

Najnovije

CIK poništio još jedan tender vrijedan 200.000 KM: Ko će prevoziti materijal za glasanje

Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine danas je poništila tender za nabavku usluga transporta izbornog materijala za potrebe...