Osmani žestoko odgovorila Vučiću: Srbija je izazvala raspad Jugoslavije i počinila genocid u BiH i na Kosovu

preporučujemo

Vjosa Osmani, predsjednica Kosova kazala je da zvanični Beograd “lažnim pričama i argumentima” nastoji da iskrivi sliku o Kosovu i potkopa kosovsku državnost.

Istaknula je da govor predsjednika Srbije Aleksandra Vučića na samitu Pokreta nesvrstanih je očit primjer toga.

Podsjetimo, Aleksandar Vučič je kazao da Srbija “boreći se za svoj suverenitet i teritorijalni integritet, brani međunarodno pravo i principe Ujedinjenih nacija”, kao i to da je Srbija “posvećena pronalaženju trajnog rješenja” za Kosovo.

Vjosa Osmani je istakla da je Srbija izazvala raspad Jugoslavije i na čelu sa Slobodanom Miloševićem počinila genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine na Kosovu, u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.

– Nezavisnost Kosova je priznao znatan broj država članica Pokreta nesvrstanih. Međunarodni sud pravde je 2010. godine potvrdio da proglašenjem nezavisnosti Kosova nije prekršeno međunarodno pravo. Zato pozivam sve države Pokreta nesvrstanih koje nisu priznale Kosovo da se rukovode ovakvim tumačenjem Međunarodnog suda pravde, a ne propagandom Srbije –  napisala je Osmani na svom Facebook profilu.

Pročitajte:  Bećirović: Ustav BiH tumači Ustavni sustav, a ne Vučić

Najnovije

Evropa na ivici rata: Amerikanci tvrde da Rusi svakog trenutka mogu napasti Ukrajinu

Glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki izjavila je večeras da Sjedinjene Američke Države (SAD) upozoravaju na mogući napad Rusije na...