- Advertisement -

Osmanović: Ne mora doći do izmjena Izbornog zakona, nećemo podržati ništa što će ići na štetu građana i države

Preporučujemo

Adil Osmanović, potpredsjednik SDA, naručio je goste u emisiji “Plenum” Federalne televizije kako SDA smatra da do izmjena Izbornog zakona ne mora doći, da SDA neće nijedan korak unazad koji će voditi dodatnim etničkim podjelima, poručivši kako se HDZ na izbor hrvatskog člana Predsjedništva može žaliti Evropskom sudu za ljudska prava.

– Razlika Stranke demokratske akcije u odnosu na HDZ je u tome da ne mora doći do izmjena Izbornog zakona do predstojećih Općih izbora. Izbori se mogu održati po važećem Izbornom zakonu i po važećem Ustavu Bosne i Hercegovine, a spremni smo da razgovaramo.

Parlamentarna većina koju sačinjavaju SDA, SNSD i HDZ sa svojim koalicionim partnerima, treba imati više hrabrosti i odlučnosti. Naravno imamo hrabrosti i odlučnosti ali nećemo podržati ništa što će ići na štetu građana i države Bosne i Hercegovine – kazao je Osmanović.

No, dodaje “nećemo nijedan korak napraviti unazad koji će voditi dodatnim etničkim podjelima unutar Federacije Bosne i Hercegovine i unutar cijele Bosne i Hercegovine”.

– Ako HDZ smatra da su im ugrožena prava zašto nije uputio apelaciju prema Ustavnom sudu ili prema Europskom sudu za ljudska prava, pa da vidimo kako bi te pravosudne institucije odredile prema ovome. Prema tome, ovo su politički ciljevi i oko njih se da razgovarati, ali naravno bez bilo kakvih ucjena, blokade države što nažalost radi SNSD, nažalost HDZ-u to nije mrsko, i ovo što radi HDZ po pitanju obustavljanja provedbe Općih izbora iz 2018. godine preko Doma naroda u FBiH – dodao je Osmanović.

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

Vučić: Najžešći pritisci po pitanju Kosova, imamo velike probleme

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da se nalazimo u specifičnoj situaciji po pitanju svih dešavanja na i...