Osmanović: Pitanje Pelješkog mosta mogu riješiti samo međunarodni sudovi

preporučujemo

Adil Osmanović, ministar civilnih poslova BiH još prošle godine reagirao je slanjem pisma ministru mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske Olegu Butkoviću, a u vezi s izgradnjom Pelješkog mosta.

Danas, kako kaže za novinsku agenciju Patria, “očito se situacija može riješiti samo međunarodnom žalbom, odnosno arbitražom.”

– Razgraničenje između BiH i Hrvatske ni u užem ni u širem smislu nije okončano. U tom pogledu, postoje očigledne pravne smetnje za izgradnju Pelješkog mosta – kaže Osmanović.

Ističe da on kao ministar civilnih poslova BiH ne može više uraditi ništa. Ministarstvo civilnih poslova BiH, kako je Osmanović naveo ranije u pismu, može jedino, u skladu sa svojim nadležnostima, pokrenuti aktivnosti izlaska BiH iz Ugovora o državnoj granici između Republike Hrvatske i BiH, te će se pristupiti jednostranom proglašenju suverenih prava BiH prema Konvenciji UN o pravu mora, putem normativnog akta, a kako su to uradile sve bivše jugoslovenske zemlje koje izlaze na Jadransko more.

– Situacija u BiH je komplikovana u vezi donošenja jedinstvenog stava, jer očito imate osobe koje ne razmišljaju državotvorno niti nažalost zastupaju interese BiH – kaže Osmanović.

Ministar ističe i da se nada da neće doći do narušavanja izuzetno dobrih prijateljskih odnosa između BiH i Hrvatske insistiranjem na unilateralnim rješenjima po pitanju razgraničenja na moru i izgradnjom objekata na međunarodnom plovnom putu koji spajaju BiH sa međunarodnim vodama.

Najnovije

Evropa na ivici rata: Amerikanci tvrde da Rusi svakog trenutka mogu napasti Ukrajinu

Glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki izjavila je večeras da Sjedinjene Američke Države (SAD) upozoravaju na mogući napad Rusije na...