Osmorka i HDZ izglasali novo rukovodstvo Parlamenta FBiH: Nema više mjesta za blokade, hoćemo ekspresno da radimo

Preporučujemo

Nakon održane sjednice Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, novinarima su se obratili novoizabrani zastupnici, predsjedavajuća i dopredsjedavajuća Zastupničkog doma FBiH.

Novoizabrana predsjedavajuća Zastupničkog doma FBiH Mirjana Marinković-Lepić (Naša stranka) istakla je da “vrijeme ne treba gubiti na preformanse i besmislice”. Ona je izabrana sa 51 glasom za, 11 protiv i šest suzdržanih.

“Ovaj izbor nije izvršen na jedan dostojanstve način kako smo to trebali uraditi, ali je izvršen i posebno mi je drago što sam prva žena u historiji koja će biti predsjedavajuća Zastupničkog doma Parlamenta FBiH”, poručila je Marinković-Lepić.

Edina Gabela iz Stranke za BiH izabrana je za dopredsjedavajuću sa 51 glasom za, 11 protiv, a pet je bilo suzdržanih. Za dopredsjedavajućeg je uz Gabelu izabran i HDZ-ov Mladen Bošković. Za njega su glasala 54 zastupnika, 11 je bilo protiv i pet suzdržanih.

Medijima se obratila i zamjenica predsjedavajuće Edina Gabela (Stranka za BiH), koja je kazala da će opravdati ukazano povjerenje, uz poruku da “nastavljaju zajedno”. Komentirajući to da se SDA bunila, te napustila sjednicu koja je bila i prekinuta, Gabela je kazala da “ ko gubi ima pravo da se ljuti”.

Zastupnik HDZ-a u Parlamentu FBiH Mladen Bošković kazao je da je ovo trenutak kada se mora ozbiljno sjesti i razgovarati.

“Izražavam žaljenje jer sjednica nije završila u onom tonu u kojem ja mislim da je trebala jer se već znalo da postoji parlamentarna većina i da će se izglasati ovakav saziv parlamenta. Moramo shvatiti da dođe momenat kada više nismo na vlasti. U narednom periodu ćemo raditi za dobrobit svih naroda i građana u FBiH i ja se nadam da će ovaj saziv biti jednako dobar kao i prošli”, poručio je Bošković.

Novinarima se obratio i šef kluba Stranke za BiH u Zastupničkom domu Admir Čavalić.

“Moram navesti da je danas “Osmorka” i vladajuća koalicija položila prvi test. Pokazali smo da možemo izabrati rukovodstvo u roku i bez ikakvih blokada. Imamo izuzetan program usmjeren na ekonomiju i energetiku, a  sobzirom da se nalazimo u izuzetnoj ekonomskoj krizi, da je sada pravo vrijeme da nemamo političkih blokada, potrebno je odmah od prvog dana da krenemo raditi”, poručio je Čavalić.

Kao šef Kluba SBiH u Zastupničkom domu izrazio je zadovoljstvo zbog dominacije žena u novom rukovodstvu ovog doma.

“ Nadam se da ćemo ovim tempom, kao što smo danas pokazali, nastaviti svaku slijedeću sjednicu. Građani Federacije BiH više nemaju vremena da čekaju, jer trpe usljed inflacije, krize, siromašenja isl. Nema više mjesta za blokade i sporovozne sjednice. Hoćemo ekspresno da radimo, danas smo demonstrirali da imamo političke snage i volje da to uradimo”, istakao je Čavalić.

Najnovije

Turskoj prijeti i snježna oluja, Turkish Airlines otkazao više od 230 letova

Loši vremenski uvjeti, uključujući snijeg i temperature ispod nule, ometaju napore spasilaca koji pokušavaju izvući ljude iz ruševina. Hladan i...