Osnivanje „link tima” daje pozitivne rezultate: Kontrola rada medicinskog osoblja i kvalitetnija zdravstvena usluga

Preporučujemo

U cilju unaprjeđenja rada s pacijentima, te kvalitetnijih zdravstvenih usluga, početkom godine u KCUS osnovan je „Tim link medicinskih sestara-tehničara“, koji vrši svakodnevni nadzor rada medicinskog osoblja, na svim klinikama. Tim od četiri sestre i jednog tehničara direktno je uključen u kontrolu sprovođenja i poštivanja postojećih protokola i procedura u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, saopšteno je iz KCUS-a.

Tim link sestara čine Dženana Hrustemović, DMS, Azra Čamdžić, dipl.ing.medicinsko-laboratorijske dijagnostike, Adnan Šehić, dipl.ing.medicinske radiologije, Azra Muzurović, DMS i mediha Kujović, DMS.

Prema riječima Azre Čamdžić, dipl.ing.medicinsko-laboratorijske dijagnostike, osnovni zadatak link time jeste aktivno učešće u poboljšanju organizacije rada medicinskog osoblja na svim klinikama, što u konačnici rezultira efikasnijom i kvalitetnijom zdravstvenom uslugom.

„U proteklih nekoliko mjeseci urađeno je mnogo na sprječavanju intrahospitalnih infekcija, kontroli  higijene u operacionim salama i svim prostorijama, higijene aparata i medicinske opreme, kontroli transporta i odlaganja medicinskog otpada. Koordinacija rada laboratorije za kontrolu bolničkih infekcija poseban je segment djelovanja, kojem se posvećuje maksimalna pažnja“ – kazala je Čamdžić.

Link sestre aktivno učestvuju u izradi protokola i procedura, te vrše nadzor i kontrolu implementacije istih na terenu.

Dženana Hrustemović, DMS, kazala je da je ovo prvi put da se u KCUS ovako detaljno i predano radi na utvrđivanju mogućih propusta u radu i da se odmah reaguje i popravlja.

„Svakodnevno obilazimo sve klinike KCUS, te vršimo nadzor nad svim aktivnostima koje se odvijaju. Zaista se ulažu maksimalni napori u detekciji eventualnih propusta i nedostataka, kako bismo našim bolesnicima omogućili najbolje uvjete liječenja tokom boravka u KCUS“ – istakla je Hrustemović.

Adnan Šehić, dipl.ing medicinske radiologije, kazao je da je formiranje tima link sestara najbolji pokazatelj brige o pacijentima.

„Posebna pažnja posvećena je pristupu i ophođenju medicinskog osoblja prema pacijentu. Kroz rad link tima lakše ćemo uočiti moguće nedostatke i raditi na njihovom otklanjanju“ – naveo je Šehić.

Kvalitet rada u sestrinskoj praksi, u protekle dvije godine, znatno je unaprijeđen. Urađeni su značajni pomaci u pogledu poštivanja pravila bolničke higijene i smjernica za prevenciju intrahospitalnih infekcija.

Azra Muzurović, DMS, ističe da link sestre imaju odgovoran i veoma ozbiljan zadatak. Ona navodi da se svaki uočeni propust detaljno  analizira i sprovode se mjere sprječavanja istih.

Prema riječima Medihe Kujović, DMS, zahvaljujući razumijevaju i podršci menadžmenta aktivno se sprovodi program edukacija medicinskog osoblja.

„Pravilno usavršavanje i razmjena iskustava sa kolegama iz drugih zdravstvenih ustanova su veoma bitni za naš rad. Raduje nas da je menadžment to prepoznao i da u tom smislu imamo podršku, bez koje ne bismo mogli“ – istakla je Kujović.

Link sestre podnose Izvještaj o radu, jedanput sedmično, te su direktno odgovorne glavnoj sestri KCUS i generalnoj direktorici KCUS.

KCUS  kao najveća zdravstvena ustanova zbrinjava pacijente iz cijele Bosne i Hercegovine. U Kliničkom centru se dnevno  urade hiljade pretraga i zahvata.

Najnovije

Elmir Ćerimagić: Od finansiranja sporta na osnovu hoće li, ili neće, neko dati koju marku, nema hajra, treba nam sistemsko rješenje

Godinama unazad poznato je da bh. sportisti muke muče kako bi reprezentacija zaigrala na evopskom ili svjetskom prvenstvu. Novac...