Osuđen bivši direktor: Služba za zapošljavanje Tuzlanskog kantona oštećena za 110.000 KM

Preporučujemo

Općinski sud Tuzla je po optužnici Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona donio osuđujuću prvostepenu i nepravosnažnu presudu za bivšeg direktora Službe za zapošljavanje Tuzlanskog kantona Šemsu Berbića (62) iz Tuzle i izrekao mu uvjetnu osudu kojom se utvrđuje kazna zatvora u trajanju od jedne godine, a koja neće biti izvršena ukoliko optuženi ne počini novo krivično djelo u roku od dvije godine od dana pravosnažnosti presude.

– Također, u presudi je navedeno da se Berbiću izriče mjera zabrane obavljanja dužnosti rukovodioca u organima uprave, stručnim službama i javnim ustanovama u periodu od pet godina od dana pravosnažnosti odluke, saopćeno je iz Tužilaštva TK-a.

- -

Berbić se optužnicom Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona tereti za krivično djelo nesavjestan rad u službi, odnosno da je, dok je obavljao funkciju direktora u Službi od 2006. do 2013. godine postupao suprotno odredbama Zakona o budžetima u FBiH, odredbama Računovodstvenih politika za federalne budžetske korisnike i trezor i uputstvima federalnog ministra finansija o izvršenju budžeta.

Tako je propustio ili nije naložio zaposlenim u Službi da poduzmu sve potrebne pravne radnje u cilju naplate spornih potraživanja koje je Služba imala u odnosu na svoje korisnike te u većem broju slučajeva nije izvršen povrat sredstava Službi od korisnika usluga koji su stekli pravo i stupili u penziju i osoba koje su stupile u radni odnos, a i dalje su koristili novčane naknade za nezaposlene.

– Radi nesavjesnog postupanja u službi nastupila je zastara takvih potraživanja i time prouzrokovana šteta za vanbudžetski fond Službe u iznosu od oko 111.000 KM, precizirali su iz Tužilaštva TK-a.

Najnovije

Masovni protesti na ulicama Tel Aviva: Traži se ostavka Benjamina Netanyahua

Na ulicama Tel Aviva su danas nastavljeni protesti protiv premijera Izraela Benjamina Netanyahua i ostatka vlade koju predvodi. Već sedmicama...