Osuđena grupa koja je pala u akciji Shark: Pljačkašima Binga 17 godina zatvora

Preporučujemo

Mugdim Omanović, Saša Martinović, Enis Mrav, Haris Priganica i Mirza Turković, koji su optuženi ​da su od početka oktobra do polovine decembra 2017. uz prijetnju i upotrebu sile izvršili krivično djelo razbojništva u poslovnicama TC Bingo u Sarajevu i Bugojnu, jučer su u Kantonalnom sudu u Sarajevu osuđeni na ukupno 17 godina zatvora.

SporazumPresuda koju je pročitao sudija Igor Todorović, uslijedila je nakon što su optuženi sa Tužilaštvom sklopili sporazume o priznanju krivice.

- -

Svi optuženi osuđeni su za krivična djela organizovani kriminal, razbojništvo, neovlašteno prisluškivanje i zvučno snimanje, te za posjedovanje oružja. Omanović, Priganica i Turković su osuđeni i za posjedovanje droge.

Tako je prvooptuženi i organizator grupe Mugdim Omanović za organizovani kriminal, razbojništva, prisluškivanje i posjed oružja dobio tri godine i 11 mjeseci, a za posjedovanje droge dva mjeseca, pa mu je izrečena jedinstvena kazna od četiri godine.

Martinović je za organizovani kriminal, razbojništva i prisluškivanje dobio tri i po godine, a za posjedovanje oružja sedam mjeseci. Njemu je također izrečena jedinstvena kazna od četiri godine.

Mrav je za organizovani kriminal, razbojništva, prisluškivanje i posjed oružja dobio tri godine. Priganica je za organizovani kriminal, razbojništva, prisluškivanje i posjed oružja dobio dvije godine i 11 mjeseci, a za posjed droge tri mjeseca te mu je izrečena jedinstvena kazna od tri godine. Tahirović je za organizovani kriminal, razbojništva, prisluškivanje i posjed oružja dobio dvije godine i 11 mjeseci, a za posjed droge dva mjeseca, pa mu je izrečena jedinstvena kazna od tri godine.

- -

Od Omanovića su oduzete dvije automatske puške, puška M56, panciri, radiostanice, amblemi s natpisima BiH i policija, maske i kesica marihuane, te 8.829 KM, 6.185 eura, 520 kuna, 500 franaka, 1.000 švedskih kruna i 200 dolara.

Martinoviću su oduzeti pištolji HS i zastava model CZ 999 škorpion, te 1.590 KM i 10 eura, a Mravu 3.048 KM, 4.235 eura i 400 kuna. Priganici je oduzeto šest paketića heroina, džoint i paketić amfetamina te 1.070 KM, a Turkoviću marihuana. Pritvor im je produžen do odlaska na odsluženje kazne.

PrisluškivanjeOva grupa je prilikom izvršenja krivičnih djela za koja je i osuđena prisluškivala policiju na terenu kako bi znali kretanje policijskih službenika, koristili su lažne policijske uniforme, fantomke, automatske puške i pištolje te nekoliko automobila za bijeg.

Omanović i odbjegli Martinović su bili dio organizovane kriminalne grupe koja je harala u Hercegovini, a čiji su članovi uhapšeni u okviru policijske akcije Shark. Ta grupa je opljačkala Bingo u Mostaru, pa i Bingo u Međugorju, a upadali su i u benzinske pumpe.

Najnovije

Ne smiruju se reakcije na masakr u Gazi, svjedok kaže da su kamioni s hranom gazili ljude

Ne smiruju se reakcije na masakr u Gazi, svjedok kaže da su kamioni s hranom gazili ljude. Najmanje 112 Palestinaca...