Osuđena ratna zločinka Biljana Plavšić stala u Dodikovu odbranu: Zamislite užasa, podići optužnicu protiv predsjednika RS i uvesti sankcije protiv njegove djece

Preporučujemo

“RS, ali i Bosna i Hercegovina, mogu da opstanu samo na osnovu Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji je godinama devastiran, što se nije smjelo dozvoliti”.

To je za Srnu izjavila osuđena ratna zločinka Biljana Plavšić.

- -

Plavšić smatra da je zbog toga što je “Dejtonski mirovni sporazum godinama mijenjan na prevarantski način” neophodno njegovo ponovno razmatranje, te da je to trebalo učiniti čim se počelo sa devastiranjem međunarodnog ugovora.

“Ne garantujem da će uspjeti, ali ja bih to uradila. To je jedino što je ostalo jer u međunarodnoj politici izgleda sve više sila vlada”, rekla je Plavšić.

Prema njenim riječima, ako se u toku primjene pokazalo da nešto nije u redu, onda je potrebno da one institucije koje su donijele Dejtonski mirovni sporazum ponovo razmotre taj sporazum, “a ne da dođe jedan turista i nametne promjene”.

“A zamislite užasa – podići optužnicu protiv predsjednika RS i uvesti sankcije protiv njegove djece”, dodala je Plavšić.

- -

Ona je naglasila da je predsjednik RS Milorad Dodik potpuno u pravu kada Christiana Schmidta naziva turistom, jer nije prošao predviđene procedure.

“Schmidt i oni koji stoje iza njega će istrajavati na onom što su započeli. Stoga je ponovno razmatranje Dejtona neophodno. Ovo je međunarodna sila, a ne međunarodno pravo”, poručila je Plavšić.

Ona je rekla da je Dejtonski sporazum dobro analizirala i da je njen pristup bio da je njegova svrha ne samo da okonča rat u Bosni i Hercegovini, već da to rješenje traje, a trajati može, kako je navela, samo ako odgovara i Srbima, i Bošnjacima, i Hrvatima.

“Mislim da su se Amerikanci čak i ponosili sporazumom jer su svi drugi dolazili od Evrope, ali kako uvijek imaju, što kažu, zadnju misao, oni su forsirali da se to potpiše, pa da idu dalje i da gaze potpisano”, dodala je Plavšićeva.

Posumnjala pred odlazak u Hag

Ona je rekla da je na Dejtonski mirovni sporazum gledala kao na konačno rješenje, ali da je pred odlazak u Hag posumnjala da je i za druge tako jer su prilikom sastanaka sa njom sve više govorili o “duhu Dejtona”.

“Govorila sam im – kakav ‘duh Dejtona’? Toliko je važan ovaj sporazum. Svaka riječ, svaka zapeta, tačka ima svoj smisao u tom tekstu, a vi sad govorite o duhu”, podsjetila je Plavšić.

Ona je dodala da je jednom visoku stranu delegaciju koja je potencirala tu priču zamolila da napusti sastanak, rekavši im da se tako ne može razgovarati.

“Onda su se oni nešto domunđavali i rekli – izvinite, nakon čega smo nastavili razgovor, ali to je meni bilo dovoljno, ne samo taj sastanak, da shvatim da su oni išli na to da se potpiše Dejtonski mirovni sporazum, a da će ga onda oni modifikovati u toku primjene. Ja sam otišla u Hag, onda je to odmah krenulo, a nije se smjelo dozvoliti”, rekla je Plavšić.

Najnovije

Teslić: Radnik poginuo prilikom popravke radne mašine

Radnik firme ”Еlgrad” D.P. (58) iz Teslića poginuo je rano jutros kada su ga prilikom popravke radne mašine priklještili...