Osuđeni zločinci na stadionima: Zakazana sjednica Disciplinske komisije FSBiH

preporučujemo

Na stadionima Pod Bijelim brijegom u Mostaru i Pecara u Širokom Brijegu navijači Širokog i Zrinjskog proteklog vikenda su na utakmicama Premijer lige Bosne i Hercegovine veličali osuđenog ratnog zločinca Slobodana Praljka.

Zrinjski je u subotu igrao protiv Posušja. Na tribni na kojoj su bili smješteni navijači Zrinjskog (Ultrasi) istaknuta je fotografija Slobodana Praljka, čovjeka koji je pred Međunarodnim sudom u Haagu pravomoćno osuđen na 20 godina, a nakon izricanja presude 29. novembra 2017. godine u sudnici je popio otrov i preminuo.

Slika ratnog zločinca na mostarskom stadionu nije smetala glavnom sudiji meča Admiru Musiću iz Hrasnice, kao ni delegatu Safetu Radmiloviću iz Goražda. Službena lica imala su ovlasti da prekinu meč sve do uklanjanja slike, ali nisu.

Ostaje nam da vidimo šta će delegat Radmilović navesti u svome izvještaju.

Slobodan Praljak “ukazao” se i na Pecari, gdje su igrali Široki Brijeg i Sarajevo. Glavni sudija meča bio je Banjalučanin Dragan Petrović, a delegat Milan Janković iz Trebinja.

Od izvještaja delegata ovisi eventualna kazna s kojom bi se klubovi mogli suočiti. Sjednica Disciplinske komisije Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine bit će održana u srijedu, potvrđeno je za Faktor.

Široki Brijeg je već ranije kažnjavan zbog transparenta posvećenog Slobodanu Praljku.

Na utakmici Širokog protiv Zvijezde 09 2019. godine navijači domaćih veličali su osuđenog ratnog zločinca, a delegat je tada fudbalere poslao u svlačionicu i utakmica je bila prekinuta sedam minuta.

Disciplinska komisija FSBiH poslije toga je “zatvorila” sjevernu tribinu stadiona Pecara na tri meča, a Široki Brijeg kaznila sa 3.000 KM.

Najnovije

HADŽIDEDIĆ O IZBORNOJ REFORMI: Udruženi zločinački poduhvat s ciljem rušenja BiH

Razgovori o izbornoj reformi, uz posredovanje međunarodnih, predstavnika nastavljeni su danas. Sastanak članova kolegija Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamenta...