Otkriveno zbog čega Milorad Dodik iznenada ide u Crnu Goru…

Preporučujemo

Milorad Dodik ide tamo gdje može i gdje će ga primiti, a sve je manje demokratskih evropskih i svjetskih prijestonica u koje uopšte može otputovati. Sama činjenica da će ga primiti u Crnoj Gori dovoljno govori o tome ko je na vlasti u vašoj državi, poručio je u razgovoru za Pobjedu programski direktor Nezavisnog društva novinara Vojvodine i profesor na Univerzitetu u Novom Sadu Dinko Gruhonjić povodom najave da će predsjednik BH. entiteta Republika Srpska ovih dana boraviti u Crnoj Gori.

Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić prije dva dana saopštio je da će Dodika uskoro primiti u posjetu, ali iz njegovog kabineta, kao ni iz Ministarstva vanjskih poslova na čijem je čelu Filip Ivanović, do zaključenja ovog broja – nijesu odgovorili na pitanja Pobjede ko je Dodika zvao da posjeti Crnu Goru.

- -

Iz kabineta predsjednika bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska saopštili su da će Dodik danas boraviti „u radnoj posjeti Crnoj Gori“. Naveli su da će Dodik danas razgovarati „u 12.30 sati sa predsjednikom Skupštine Crne Gore Andrijom Mandićem“ u crnogorskom parlamentu.

PRIJENOS PORUKA ,,IZ CENTRA ZLA“
Posjeti ruskog igrača, koji je na listi sankcija Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije, prethodio je sastanak sa ruskim i bjeloruskim predsjednicima Vladimirom Putinom i Aleksandrom Lukašenkom što, prema Gruhonjićevoj ocjeni, nije samo simptomatično – nego potpuno jasno što znači.

– Dodik je Putinov kurir, red je da i drugim Putinovim marionetama u regionu prenese poruke iz globalnog centra zla – ocijenio je Gruhonjić.

 

- -

Takvih u Crnoj Gori, kako je konstatovao, nažalost, ima i previše.

– Ali ima sasvim dovoljno i ovih drugih – suverenističkih i civilizovanih političara i građana koji će im na kraju ove agonije pomrsiti konce – optimističan je Gruhonjić.

Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić prije dva dana saopštio je da će Dodika uskoro primiti u posjetu, ali iz njegovog kabineta, kao ni iz Ministarstva vanjskih poslova na čijem je čelu Filip Ivanović, nisu odgovorili na pitanja ko je Dodika zvao da posjeti Crnu Goru.

On poručuje da Putinove i marionete srpskog predsjednika Aleksandra Vučića u Crnoj Gori nastavljaju raditi ono za šta su unajmljene: da institucionalno unište Crnu Goru, kako bi pokazali da ona ne može biti funkcionalna država i da joj treba „stariji brat“ iz Beograda, kojeg kontroliše Moskva.

– To je upravo suprotno bilo kakvoj evropskoj perspektivi države koja je prije litijaške kontrarevolucije iz 2020. godine bila na pragu ulaska u EU – dodao je Gruhonjić.

 

Na pitanje Pobjede je li ova posjeta jedan od dokaza da Andrija Mandić, koji će primiti Dodika, nije promijenio svoju retoriku, kao i da su vrata Crne Gore otvorena Rusiji njegovim postavljanjem na tako važnu poziciju, Gruhonjić je podvukao da je Mandić „četnički vojvoda“ i da je to premisa od koje uvijek valja poći kada se analiziraju i predviđaju njegovi politički potezi.

– Vi najbolje znate šta je sve on u neposrednoj prošlosti radio u pokušajima da sruši crnogorsku nezavisnost. I ovdje u Srbiji, a nažalost i na Zapadu, mnogi su imali iluzije da će se promijeniti. Nije se promijenio i neće se promijeniti. Vrijeme je da se prestanemo čuditi i nadati da će četnici preko noći prestati biti četnici. Neće. Imali ste nekoliko sličnih iskustava u Crnoj Gori u posljednjih 100 godina sa velikosrpskim okupacijama, nije ovo za vas novo iskustvo i znate bolje od mene kako se protiv toga možete izboriti – jasan je Gruhonjić.

Za Gruhonjića nema nikakve sumnje da je Putinova misija da na Balkanu „napravi nevolju“ upravo preko Dodika i Republike Srpske.

– Bilo bi dobro da su evropski i američki političari ranije slušali šta su im odavde poručivali dobronamjerni intelektualci, analitičari i rijetki političari: nije najveći problem Balkana korupcija, najveći problem Balkana je već bezmalo 40 godina velikosrpski nacionalizam. A šta je on u stanju uraditi, vidjeli smo devedesetih godina prošlog vijeka, od Vukovara, preko Prijedora, Sarajeva i Srebrenice, do Đakovice… Vidjeli smo i krajem septembra prošle godine da je Vučić povjerovao toliko u svoju moć da je pokušao anektirati sjever Kosova. Ali dobio je ozbiljnu šamarčinu i sada je pod dvostrukom dioptrijom NATO – ukazao je profesor i direktor Nezavisnog društva novinara Vojvodine.

Otuda, kaže, i Rezolucija Evropskog parlamenta povodom krađe izbora u Srbiji.

– Pritisak Zapada na velikosrpsku vlast u Beogradu je dobra stvar za region. Problem je, međutim, to što Zapad nema s kim da razgovara u Srbiji, jer – sem marginalnih izuzetaka – na političkoj sceni u Srbiji vlada konsenzus oko politike „srpskog sveta“ – zaključio je Gruhonjić.

Najnovije

Dodik pozvao na usvajanje izvještaja o Srebrenici u NSRS-u, a potom i na miting

Predsjednik entiteta RS Milorad Dodik pozvao je da se 18. aprila u Narodnoj skupštini RS-a usvoji izvještaj Međunarodne komisije...