Otvoren račun za plate radnika Željezare Zenica

Preporučujemo

Predsjednik Sindikata Željezare Zenica Avdija Halilović kazao je danas za N1 da je razgovarao sa stečajnim upraviteljem Mirzom Jarićem.

Kako je Halilović kazao, radnike je interesovalo šta se dešava s računom koji je prema dogovoru, trebao biti otvoren.

- -

”Razgovarao sam sa stečajnim upravnikom gospodinom Mirzom Jarićem, interesovalo nas je šta se dešava s računom koji je trebao biti otvoren. Definitivno je račun otvoren, validan je i ona sredstva koja stoje na računu Mittala, naša, sva sredstva traže da se uplate u ukupnom iznosu da se ne bi dešavalo da neko uzima te pare, a da mi ne znamo šta se dešava”, kazao je Halilović i dodao:

”Mi smo imali informaciju da je to 530.000, čini mi se da to i veći iznos, oko 700.000. Ta sredstva mogu nam pomoći da dobijemo platu i po, da možemo preživjeti. Za ostali dio sredstava smo predvidjeli, ako bude krenulo onim tokom kako smo pregovarali s Fedralnom vladom da se pokrene proizvodnja, onda bi uzeli dio sredstava za kupovinu hrane, sirovina”, dodao je on.

Radnici su ogorčeni jer je zenička Željezara od prošle sedmice zvanično u stečaju. Sam prijedlog o stečaju Općinskom sudu dostavila je “Željezara” koju zastupa direktor Safet Berbić. Kao razlog se navodi platna nesposobnost i nemogućnost poslovanja. Budućnost je neizvjesna za više od 340 radnika.

Od augusta prošle godine im, kažu, nije isplaćeno ništa, a poslodavac im duguje trinaest plata. Radnici traže početak pregovora s Mittalom u vezi s Radnom jedinicom, ishranu, isplatu zaostalih plata, te uvezivanje staža za posljednjih 16 godina.

Najnovije

Izraelski general: Iran je supersila u dronovima i raketama, ali ne i u odbrambenom smislu

Izraelci tvrde da bi njihova zemlja imala malo problema s pogađanjem ciljeva unutar Irana ako odluči direktno odgovoriti na...