Otvoren Sarajevski sajam knjiga: Učestvuje više od 120 izlagača

Preporučujemo

U sarajevskoj dvorani “Mirza Delibašić” u Centru Skenderija danas je otvoren 34. internacionalni sarajevski sajam knjiga i učila 2023, koji će trajati do 17. aprila.

Sajam, koji se ove godine održava pod motom “Autorska prava i slobode”, okupio je više od 120 izlagača, među kojima je i Izdavački centar Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini El-Kalem.

- -

– El-Kalem tradicionalno, kao i svake godine, učestvuje na Sarajevskom sajmu knjiga. Pored ovog sajma, uporedo se održava i El-Kalemov 8. ramazanski salon knjige. Našim čitaocima nudimo više od 300 naslova. Od novih naslova posebno izdvajamo “40 hadisa o snazi duhovnosti” Zuhdije Hasanovića, “Glave teme savremenih škola tefsira” Enesa Karića, “Ibn Abasovo tumačenje Kur’ana” Ferida Dautovića, “Izazovi našeg vremena i odgovornost” Ishaka Aleševića, “Lijepa riječ” hafiza Mensura Malkića. Također, nedavno su izdane knjige “Sociogledi” Selmana Selhanovića i “Stazama vjere i dobročinstva” Mehe Šljive. Ističemo i knjigu reisul-uleme Husein-ef. Kavazovića “Šerijatsko obligaciono pravo u ranim kodifikacijama šerijatskog imovinskog prava”. Naravno, našim čitaocima stojimo na raspolaganju za više informacija – kazali su iz El-Kalema.

Kao i svake godine, izdavači i izlagači su pripremili knjige za sve generacije, a repertoar je od dječijih knjiga i bojanki, svjetskih klasika, do najnovijih naslova s domaće i svjetske autorske i izdavačke scene.

– Očekujemo dosta posjetilaca. Prethodni sajmovi su bili uvjetovani i koronom i drugim dešavanjima. Moramo priznati da je Sarajevski sajam unazad desetak do dvadeset godina doživio određeni pad, međutim osjeti se kao da je ove godine više izdavača, više naslova, kao da se više pažnje posvećuje samoj knjizi – kazali su iz Izdavačke kuće “Dobra knjiga”.

viber_slika_2023-04-12_11-59-01-083.jpg - Otvoren Sarajevski sajam knjiga: Učestvuje više od 120 izlagača

Ovogodišnje izdanje Sajma knjiga obilježit će brojni noviteti, koji će biti predstavljeni kroz niz različitih aktivnosti.

- -

U okviru sajma, u “Bosanskoj kući” bit će predstavljeno više od 100 djela, a također će biti dodijeljene sajamske nagrade u 18 kategorija. Posebne prezentacije očekuju posjetioce na štandovima izdavača, neprofitnih izdavača, institucija nauka, umjetnosti i kulture.

Sajam je za posjetioce otvoren od 10.00 do 19.00 sati.

Ulaz je slobodan za kolektivne i najavljene posjete, dok je cijena ulaznica za posjetioce jedna KM.

Najnovije

Ademović se požalio na vrućinu: U parlamentu ne rade klima uređaji

Da i političari "muku muče" s vrućinama na radnom mjestu potvrđeno je i na današnjoj hitnoj sjednici Doma naroda...