Otvoren spomen-park Odreda Lasta na lokalitetu Park-Višnjik

Preporučujemo

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo i ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Vedran Mulabdić prisustvovali su otvaranju spomen-parka posvećenom odredu policije za specijalne namjene “Lasta”.

Spomen-park se nalazi kod Građevinskog fakulteta UNSA, gdje je nekada bilo sjedište jedinice.

Ministar Fišo kazao je u obraćanju prisutnima da je zadovoljan što je Sarajevo pored Trga Prvog Korpusa Armije RBiH i Ulice Armije RBiH dobilo i Spomen park Odreda „Lasta“.

„U maju obilježavamo niz važnih godišnjica i nastavićemo dalje istim tempom, jer nećemo dozvoliti da se historija naše slavne borbe zaboravi“, poručio je ministar Fišo.

Po riječima ministra Mulabdića u ratnom periodu živote za našu zemlju dalo je 56 pripadnika jedinice „Lasta“ svih nacionalnosti.

Dodao je da se neće dozvoliti da izblijede sjećanja na žrtvu i hrabrost pripadnika ovog odreda.

Odred “Lasta” formiran je 15. maja 1992. godine kao borbena specijalna policijska jedinica čiji je zadatak bio, pored specijalnih policijskih poslova, da obavlja i borbene zadatke.

Na teritoriji općine Centar učestvovali su u svim bitkama u kojima su svojim životima sačuvali stanovništvo i moguće okupacije.

Tokom agresije na BiH jedinica je učestvovala na mnogim ratištima u gradu Sarajevu, oko grada, u Mostaru, a ratnu epopeju pripadnici ovog odreda završili su u Bosanskoj Krajini kao oslobodioci Sanskog Mosta, Ključa i Bosanskog Petrovca.

Lasta je prva jedinica koja je ušla u opkoljeni grad Mostar i za taj podvig je od gradonačelnika Mostara dobila priznanje u vidu Povelje Grada Mostara.

Prema medicinskim evidencijama, u odnosu na ukupan broj pripadnika jedinice, tokom agresije u prosjeku je svaki pripadnik dva puta ranjavan.

Ova jedinica je i dobitnik Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva.

Najnovije

U BiH najviše zarađuju direktori, više od polovice radnika nezadovoljno svojim primanjima

U Bosni i Hercegovini direktori u prosjeku zarađuju 4.570 maraka mjesečno, gotovo 6,5 puta više od čistača koji su...