Otvorena izložba Adisa Lukača “Reljef otjelovljenje crteža”

preporučujemo

Nakon 3 mjeseca, u Galeriji Opštine Novi Grad, otvorena je izložba „Reljef otjelovljenje crteža“ sarajevskog umjetnika Adisa Lukača. Izložbu čini 14 radova izvedenih u reljefu. Biće postavljena 10 dana. Nakon toga, galerija sprema još jednu izložbu, za godišnjicu genocida u Srebrenici.

Proces nastajanja reljefa ali i odnos umjetnika i djela, posjetioci imaju priliku osjetiti na izložbi koja simbolično nosi naziv „Reljef otjelovljenje crteža“.

“To je jedna forma koja ostaje u tajnosti između umjetnika i djela i publika može na ovim reljefima da prati proces kada reljef počinje da se budi i prelazi u formu i težnju da osvoji prostor i postane slobodna skulptura u prostoru”, kazao je skulptor Lukač.

Ova izložba je prva izložba u Galeriji Općine Novi Grad koja je otvorena nakon 3 mjeseca. A 11. jula biće postavljena izložba povodom godišnjice genocida u Srebrenici.

“Mi smo pokušali da organizujemo izložbu a da to bude u skladu sa odlukama kriznog štaba. Imamo određeni broj ljudi koji mogu da uđu u jednom trenutku u našu galeriju, tako da se pridržavamo svih tih odluka. Što se tiče dalje našeg rada, nakon 10 dana koliko traje ova izložba mi krećemo dalje sa našim radom i novim izložbama”, kazala je Samra Omerbašić, stručni saradnik za kulturu i umjetnost.

Pandemiju korona virusa, odnosno izolaciju, Adis Lukač je iskoristio za stvaranje novih djela.

“Moram priznati da nama umjetnicima ta izolacija nije teško pala, jer nas je zatvorila u prostor gdje smo stvarali, tako da nam to stanje nije neobično i nepoznato. Ja sam uspio uraditi određen broj radova, tako da imam skoro spremne dvije izložbe, nisu kompletirane, biće”, kazao je Lukač.

Ono što inspiriše Lukača jeste čovjek. Odnosno figuracija, forma koja pod uticajem unutarnjeg kosmosa svakog pojednica na površini ispisuje znakove koji upućuju na istinske vrijednosti, težnje, ljubavi, boli. Izložba će biti postavljena do 8. jula.

Izvor:N1/Index.ba

Najnovije

Mnoga pitanja bez odgovora: Kako su u Srbiji povezani vlast i organizirani kriminal?

Mafijaško-politički skandal trese Srbiju i sve u vezi hapšenja Veljka Belivuka i njegove grupe postaje vrlo neugodno za vlast....