Otvorena knjiga žalosti: U petak komemoracija i sahrana Alije Behmena

Preporučujemo

Povodom smrti Alije Behmena, u prostorijama Socijaldemokratske partije BiH u Sarajevu, u ulici Alipašina 41., otvorena je knjiga žalosti.

Knjiga žalosti bit će otvorena od četvrtka, 2. augusta, do subote, 4. avgusta, u periodu od 10 do 18 sati.

- -

U organizaciji SDP BiH i Gradske uprave Sarajevo, komemoracija Aliji Behmenu bit će održana u petak, 3. augusta, u Gradskoj vijećnici Sarajevo u 11 sati, dok će sahrana biti održana isti dan u 15 sati, na Gradskom groblju Bare u Sarajevu.

Alija Behmen rođen je 25. decembra 1940. godine u Splitu. Godine 1969. diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, a 1974. godine odbranio magistarski rad iz oblasti marketinga. Na Ekonomskom fakultetu odbranio doktorsku disertaciju iz oblasti modeliranja transportnih troškova i njihov utjecaj na reprodukciju i razvoj privrede.

Po završetku fakulteta, radio na Ekonomskom institutu u Sarajevu, a od maja 1970. godine radio u ŽTO Sarajevo na odgovornim dužnostima tehnoloških i ekonomskih funkcija, te zamjenika predsjednika i predsjednika Poslovodnog odbora ŽTO-a Sarajevo. U periodu od 1978. do 1980. godine bio predsjednik PO Radne organizacije Interšped, kada je izabran za docenta na Fakultetu za saobraćaj i komunikacije, gdje je vanredni profesor.

Od marta 2001. godine do kraja 2003. godine Alija Behmen obavlja funkciju premijera Federacije Bosne i Hercegovine Na Općim izborima 1998. godine, kao kandidat SDP-a BiH izabran za poslanika u Skupštini Kantona Sarajevo i zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

- -

Na Općim izborima u BiH 2006. godine je izabran za poslanika u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine. U januaru 2009. prestao mu je poslanički mandat, kada je izabran na funkciju gradonačelnika Sarajeva. Gradonačelnik Grada Sarajeva bio je do 2013. godine.

Najnovije

Bećirović uoči puta za New York: Istina i presude se ne mogu sakriti

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović i član Željko Komšić sutra putuju u New York. Tamo će u četvrtak...