Otvorena prva trgovina u svijetu bez prodavača i redova za plaćanje

Preporučujemo

Prva trgovina bez prodavača i redova za plaćanje kupljenog otvorena je danas u američkom gradu Seattleu, piše index.hr.

Radi se o trgovini Amazon Go, koju su proteklu godinu testirali zaposlenici Amazona, a danas je otvorena za javnost.

- -

Kako javlja BBC, novootvorena Amazonova trgovina koristi niz kamera montiranih na stropu koje identificiraju svakog kupca te prepoznaju artikle koje biraju, čime se eliminira potreba za posebnim očitavanjem i naplatom odabranih artikala na kasi.

Svi artikli s kojima kupac napusti trgovinu automatski se naplaćuju, a tereti se kreditna kartica kupaca, koji se pri ulasku u trgovinu moraju prijaviti skeniranjem svoje Amazon GO aplikacije na pametnom telefonu.

Senzori na policama dodaju artikle na račun kako ih kupci uzimaju, odnosno brišu ih u slučaju vraćanja artikla na police.

Koncept trgovine bez prodavača i redova za čekanje na naplatu pokrenut je u decembru 2016. godine, ali su Amazonovu trgovinu u Seattleu dosad koristili samo zaposlenici Amazona kako bi se uvjerili da sistem zaista funkcionira, javlja BBC.

- -

Očekivalo se da će trgovina za javnost biti otvorena i ranije, a do odgode je došlo jer je sistem imao problema s identifikacijom kupaca koji imaju slične tipove tijela, odnosno s djecom koja su vraćala artikle na pogrešna mjesta na policama.

Radi se o svojevrsnoj revoluciji u maloprodaji s obzirom na to da je poznato da se kupci vraćaju u trgovine u kojima kupovinu mogu obaviti brzo i učinkovito.

BBC navodi kako će izbjegavanje dugih redova za naplatu svakom maloprodajnom lancu dati veliku prednost pred konkurencijom. Ne treba zaboraviti ni na činjenicu da se, logično, u takvim trgovinama ne moraju zapošljavati prodavači, što čini dodatnu uštedu maloprodajnom lancu.

Brian Olsavsky, direktor Amazona za financije, nedavno je otkrio kako u periodu koji dolazi planiraju otvoriti cijeli niz ovakvih trgovina.

Najnovije

Nakon 31 godinu od paljenja, miniranja i rušenja sutra svečano otvaranje Kizlar-agine džamije u Mrkonjić Gradu

Sve je spremno za sutrašnje otvaranje Kizlar-agine džamije u Mrkonjić Gradu, koja je zapaljena i minirana 1993. godine, a...