Otvoreno pismo prof. dr Enveru Kazazu: Prijetnje pred kojima se nalazi BiH se ne smiju potcjenjivati

Preporučujemo

Piše: Nedžad AHATOVIĆ

Ne branim nikoga, taman posla i nemam ništa protiv tuđih mišljenja, dapače, cijenim tuđa razmišljanja i ne koristim svoje znanje ili zvanje da se vulgarno odnosim prema drugima koji imaju različito mišljenje od mog. To rade samo neznalice.

- -

Ako i kritikujem nastojim zadržati tu neku, haj’mo kazati, akademsku notu kritike uz argumentaciju, ali reći da se u BiH proizvode krize zarad kvazipatriotskog diskursa, je diletantizam bez granica, posebno za intelektualca poput prof.dr. Envera Kazaza.

Milion je argumenata sa moje tačke gledišta protiv ovog načina potcjenjivanja prijetnje pred kojom se nalazi BiH. Reći ću samo jedan. Srbija u svom naoružanju, dakle u mirnodopsko vrijeme, ima više operativnih oklopnih jedinica u aktivnom vojnom sastavu (4 oklopne brigade, 3 postojeće i četvrtu će oformiti od Ruske donacije od 30 tenkova najvjerovatnije verzije T-72S\SK ili T-72M1) i više tenkova u operativnoj upotrebi (240 tenkova) nego nuklearna sila kao što je Francuska (200 tenkova u operativnoj upotrebi). Dok je razlika u vojnom budžetu 5 do 7 puta veća u korist Francuske.

Šta to znači?

To znači da Srbija i pored činjenice da finansijski jedva održava takvu vojnu silu aktivnom i operativnom u miru, smatra da je vojna strategija tzv. preventivnog napada važnija od bilo kakvog dijaloga. Nadalje, nosilac ofanzivnog oružanog djelovanja kod modernih armija svijeta su avijacija, specijalni sastavi i oklopne jedinice što su tačno tri segmenta, koje Srbija oprema, obučava i u koje ulaže najviše.

- -

A šta mi radimo profesore Kazaz? Po vama, mi se igramo kvazipatriotskih političkih igara. Najblaže rečeno ne bih se složio sa tom konstatacijom sa čisto stručnog stanovišta.

Kako god vi to politički gledali, odobravali vi to ili ne zbog ovih ili onih razloga koji možda imaju čak i opravdanje, a držim da vi to bolje vidite nego ja, moje je pak stanovište sa aspekta nivoa prijetnje, da je država u ovom trenutku važnija od bilo koje stranke i ko god po meni iskaže takav politički diskurs nije na pogrešnom putu.

Posebno u novoj eri ili novom svjetskom poretku u kojem je upotreba sile za korekciju granica legitimna ukoliko je sa raspolagajućom vojnom silom i međunarodnom podrškom možete izvesti.