Otvoreno pismo roditelja poginulih studentica Edite i Selme: Ko će poslije ovoliko vremena vjerovati u pravdu i sud?

Preporučujemo

Studentice Selma Agić i Edita Malkoč poginule su prije 18 mjeseci na ulicama Sarajeva te su tim povodom porodice ubijenih djevojaka poslale otvoreno pismo javnosti.

Tačnije, njihovi očevi su istaknuli kako se sutra u utorak, 10. aprila, navršava 18 mjeseci “ispunjenih tugom, neizvjesnošću, čekanjem, odlascima, vraćanje.”

- -

“Od noći desetog oktobra 2016. godine, u kojoj su izgubile život – o čemu smo saznali kroz medije, pa do danas, ništa nije drugačije. Krivac za njihovu smrt još uvijek nije osuđen.

Ne znamo ni sami koliko puta smo prešli stotine kilometara do Sarajeva da bi nam rekli da je suđenje odgođeno – a nikada našom krivicom i nikada našom odgovornošću. Prošle godine, 17. jula, suđenje je počelo ispočetka – kao da se devet mjeseci između njihove smrti i tog trenutka nije ni desilo. Kao da devet mjeseci nismo dolazili u sudnicu, po vrućini, u postu, bolesti – da bismo pokazali da ćemo se za naše kćerke boriti koliko god treba. Koliko god vremena da prođe, ono što svi znaju o Selmi i Editi ne može se promjeniti – njihova dobrota, poštenje, vedrina i toplina ostaju u sjećanju porodica i prijatelja bez obzira na vrijeme. Ali ko će poslije ovoliko vremena vjerovati u pravdu i sud i istinu? 18 mjeseci, preko 500 dana, sud se bavi time da li je Sanjin Sefić kriv. Već svi u ovoj državi znaju da je prošao kroz crveno, da je vozio preko 100 km/h, da ih je ubio i pobjegao”, istaknuto je u ovom pismu.

Oni dodaju kako će sigurno istrajati u borbi za istinu i pravdu u slučaju pogibije njihovih kćeri, te da se nadaju da će to biti primjer za budućnost

“Mi nećemo bježati. Mi ćemo čekati i dočekati presudu, i dalje ponosni na ono što su naše kćerke bile. Iako pravde nikada neće biti, počinilac mora biti osuđen u nadi da više nikada niko neće ubiti i pobjeći na pješačkom prelazu”, stoji u saopćenju koje potpisuju Amir Agić i Enes Malkoč.

- -

Podsjećamo, suđenje u predmetu Sanjin Sefić i drugi bit će nastavljeno danas u 14 sati.

Optužnica Sanjina Sefića tereti da je 10. oktobra 2016. u večernjim satima, u ulici Zmaja od Bosne u Sarajevu, “golfom 6” krećući se brzinom od gotovo 105 kilometara na sat i pritom prošavši kroz crveno svjetlo na semaforu usmrtio Selmu Agić iz Bugojna i Editu Malkoč iz Bosanske Krupe, studentice Filozofskog fakulteta u Sarajevu nakon čega je pobjegao s mjesta nesreće.

Sara Sefić, te Dino Alić i Amar Salihović, terete se da su iste noći pomogli Sanjinu da pobjegne iz BiH, tako što su ga prevezli do graničnog prijelaza Uvac, nakon čega je Sefić postao nedostupan bh. organima gonjenja, te time počinili krivično djelo pomoć počinitelju nakon izvršenog krivičnog djela, dok se Saud Nišić tereti da je pomogao Sari Sefić, Aliću i Salihoviću nakon izvršenja krivičnog djela.

Prvooptuženi Sefić je nakon bijega u Srbiju, hapšenja i boravka u ekstradicijskom pritvoru u Novom Sadu, odnosno provođenja ekstradicijskog postupka, 9. januara 2017. godine izručen pravosuđu BiH, piše krajina.ba.

Najnovije

Kuda plovi taj broj: SDP u Mostaru ne zna ni šta bi sa sobom, a kamoli sa NiP-om, razgovaraju sa SDA, a žele “sve”

Članovi SDP-a rijetko znaju na čemu su. Možda bi oni i znali, ali kud plovi brod Nermina Nikšića, a...