Otvoreno pismo Stranke za BiH nerezidentnom ambasadoru Izraela za BiH Noahu Gal Gendleru

Preporučujemo

Stranka za Bosnu i Hercegovinu uputila je otvoreno pismo nerezidentnom ambasadoru Izraela za BiH Noahu Gal Gendleru.

Vaša ekselencijo, uvaženi ambasadore Gendler,

sa dubokim razočarenjem i nevjericom smo čitali današnji osvrt Vaše ambasade o izmjenama Izbornog zakona BiH i problemima s kojima se suočavaju nacionalne manjine u našoj državi, uključujući i Jevreje. Razočarenje i nevjerica proizilaze iz činjenice, vidljive iz vašeg osvrta, da ambasada na čijem ste čelu očigledno nije upoznata sa sadržajem i problematikom presuda “Sejdić i Finci protiv BiH”, “Pilav protiv BiH”, “Pudarić protiv BiH” i “Zornić protiv BiH”. Presuda koje se bave individualnim pravima građana Bosne i Hercegovine kojima su uskraćena osnovna politička prava garantovana Ustavom Bosne i Hercegovine, mogućnost da se kandiduju i budu birani za članove Predsjedništva BiH i u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Vaša ekselencijo, “prijedlozi hrvatske strane” u izmjenama Izbornog zakona BiH, kako ih Vi nazivate, nikada se nisu bavili implementacijom bilo koje od navedenih presuda, odnosno rješavanjem problema uskraćivanja individualnih prava građana Bosne i Hercegovine koji se ne izjašnjavaju kao Bošnjaci, Hrvati ili Srbi. Štaviše, podsjetićemo Vas da presudu može provesti Parlamentarna skupština BiH, gdje okosnicu parlamentarne većine čine HDZ, SNSD i SDA. Potrebne volje za takvo nešto dosad nije bilo, posebno ne sa “hrvatske” strane. Tako da ove presude već godinama nisu implementirane, čime naši sugrađani Jevreji, Romi i pripadnici ostalih manjina ostaju trajno diskriminirani, što stavom Vaše ambasade otvoreno podržavate.

Isto tako, HDZ-ov spin “legitimnog predstavljanja” koji koristite u svom osvrtu, ne postoji u političko-pravnom sistemu države Bosne i Hercegovine, a koliko je nama poznato niti u sistemu bilo koje evropske države. Taj propagandni koncept se uopće ne bavi problemom političke diskriminacije s kojim se suočavaju naši sugrađani Jevreji, Romi i ostali. Štaviše, koncept koji predlaže “hrvatska strana” dodatno cementira etničku podjelu i dominaciju etnija nad građanima ostavljajući naše sugrađane, pripadnike manjina poput jevrejske, bez osnovnih političkih prava garantovanih Ustavom BiH.

U kom pravcu “legitimno predstavljanje” ide najbolje pokazuju stalni napadi na Partizansko groblje u Mostaru i svastika, nedavno iscrtana na galeriji “The Hub of Fine Arts”, koju je otvorio izraelski biznismen Amir Gross Kabiri. Zato je žalosno čitati, da Vi kao ambasador države Izrael, u 21. stoljeću podržavate nazadni narativ u kome postoje građani prvog i građani drugog reda, posljednji put implementiran u mračnoj nacističkoj tvorevini, čiji su Jevreji najveće žrtve.

Vaša ekselencijo, ako već želite da pomognete Jevrejima Bosne i Hercegovine, čiji je utjecaj na kulturno naslijeđe naše zajedničke domovine nemjerljiv, onda podržite izmjene Izbornog zakona BiH utemeljene na preporukama Venecijanske komisije i provedbama presuda Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu. Podržite državu Bosnu i Hercegovinu i njene građane, a ne modele zasnovane na ideji da samo “jedan vođa“ i “jedna partija” “legitimno predstavljaju” “jedan narod”. Takav model je u Evropi poražen 9. maja 1945. godine.

Ovom prilikom pozivamo Vašu državu da otvori rezidentnu ambasadu u Sarajevu, gradu koji je pružio utočište Jevrejima nakon izgona iz Španije i jedinom evropskom gradu u kojem naši sugrađani Jevreji nisu živjeli u getu. Držimo da bi se time naši bileteralni odnosi unaprijedili, te da bili potpunije upoznati sa stvarnim stanjem u Bosni i Hercegovini, stoji u otvorenom pismu Stranke za Bosnu i Hercegovinu.

 

 

 

Najnovije

Selaković: Srbija ne može prihvatiti rezultate referenduma u ukrajinskim regijama

Ministar vanjskih poslova Srbije Nikola Selaković izjavio je u nedjelju kako Srbija, u skladu s Poveljom UN-a i principima...