OVA MALA OPĆINA U BiH IMA OGROMNE MOGUĆNOSTI: Imaju jednu od najvećih stočarskih farmi u BiH, ali to nije sve…

Preporučujemo

Ovo mjesto je postalo poznato po preduzetništvu, te je u posljednje dvije decenije niklo nekoliko značajnih firmi.

U općini, koja broji tek nešto više od 3.5000 stanovnika, nalazi se najveća farma za proizvodnju jaja u Bosni i Hercegovini.

- -

Također, u ovoj lokalnoj zajednici smještena je i jedna od najvećih stočarskih farmi u našoj zemlji. Ekipa BHRT-a posjetila je Donji Žabar, jednu od najmlađih opština.

U Donjem Žabaru, malom mjestu nadomak Brčko distrikta, proizvede se najviše jaja po glavi stanovnika u cijeloj Evropi. Iz pogona kompanije „Agreks“, koja je ujedno i najveći proizvođač jaja u Bosni i Hercegovini, godišnje izađe oko 70 miliona komada jaja.

“Donji Žabar nosi taj naziv – ‘Grad koka i jaja’ – jer smo u jednom malom posavskom selu uspjeli da obezbijedimo ozbiljan brend i proizvod koji se prodaje na tržištima šest zemalja okruženja. Mi trenutno operišemo podacima da se u Donjem Žabaru proizvede cirka sedamdeset miliona na godišnjem nivou”, izjavio je za BHRT direktor kompanije “Agreks” Predrag Miličić.

Ovo mjesto je postalo poznato po preduzetništvu, te je u posljednje dvije decenije niklo nekoliko značajnih firmi. U ovoj lokalnoj zajednici smještena je jedna od najvećih stočarskih farmi koja proizvodi stočnu hranu i meso za domaće tržište.

- -

“Tri hiljade bikova i deset hiljada svinja i sve je usmjereno, sva ratarska proizvodnja je usmjerena na proizvodnju hrane za stoku koju mi plasiramo na tržište BiH. Mi imamo veoma specifičan način proizvodnje mesa. Meso je proizvedeno ekološki, pripremamo meso samo koje je naručeno. Naše meso u roku od 24 sata završava na tržištu”, rekao je vlasnik kompanije Gold MG Goran Mitrović.

Pojedinci svoju budućnost vide u turizmu. Tako je Jovica Lukić spojio seoski turizam i ribolov. Prirodne potencijale svog imanja iskoristio je da napravi sportsko rekreativnu zonu.

Najnovije

Beba u Foči misteriozno nestala nakon porođaja, je li žrtva trgovine djecom?

  Novorođenče iz Foče misteriozno je nestalo nakon porođaja, a policija i tužilaštvo mjesecima pokušavaju utvrditi da li je beba...