Ova prirodna namirnica je i jeftinija i korisnija od sportskih pića

preporučujemo

Baš poput sportskih energetskih pića, i banane su krcate šećerima.

Banana srednje veličine sadrži oko 15 grama šećera, koji mišiće tokom vježbanja snadbjeva energijom, omogućavajući duži i intenzivniji trening, i brži oporavak organizma, piše Njujork tajms.

Kada se konzumiraju tokom fizičke aktivnosti, banane nadoknađuju izgubljene nutrijente i sprječavaju nastanak upale jednako kao sportska pića, koja su vještačka i skuplja od ove prirodne namirnice.

Sportska pića takođe nemaju brojna dodatna korisna dejstva koja nude banane, poput unošenja vlakana i vitamina C i B6 u organizam, ističu naučnici sa Univerziteta “Apalačijan”.

Oni su sproveli studiju tokom koje je analizirana krv 20 biciklista podjeljenih u dvije grupe. Jedna grupa dobijala je na svakih pola sata tokom vožnje bicikla od 75 kilometara vodu i polovinu banane, dok je druga grupa uzimala vodu u kombinaciji sa 235 mililitara sportskog energetskog pića, piše B92.

Rezultati su pokazali da, za razliku od sportskih pića, banane sadrže i jedinstvene supstance koje inhibiraju gen zadužen za bol i upalu nakon vježbanja. U pitanju je isti gen na koji utiču lijekovi protiv bolova i upale, kaže autor studije Dejvid Niman.

Banane, dakle, na nas djeluju kao sredstvo protiv bolova, samo bez negativnih propratnih dejstava, dodaje Niman. Naučnici, doduše, još ne znaju kako taj proces tačno funkcioniše.

Najnovije

Španija odobrila vakcinu protiv COVID-a za djecu u dobi od 5 do 11 godina

Špansko ministarstvo zdravlja dalo je u utorak zeleno svjetlo za djecu između 5 i 11 godina da se vakcinišu...