Ova prirodna namirnica je i jeftinija i korisnija od sportskih pića

Preporučujemo

Baš poput sportskih energetskih pića, i banane su krcate šećerima.

Banana srednje veličine sadrži oko 15 grama šećera, koji mišiće tokom vježbanja snadbjeva energijom, omogućavajući duži i intenzivniji trening, i brži oporavak organizma, piše Njujork tajms.

- -

Kada se konzumiraju tokom fizičke aktivnosti, banane nadoknađuju izgubljene nutrijente i sprječavaju nastanak upale jednako kao sportska pića, koja su vještačka i skuplja od ove prirodne namirnice.

Sportska pića takođe nemaju brojna dodatna korisna dejstva koja nude banane, poput unošenja vlakana i vitamina C i B6 u organizam, ističu naučnici sa Univerziteta “Apalačijan”.

Oni su sproveli studiju tokom koje je analizirana krv 20 biciklista podjeljenih u dvije grupe. Jedna grupa dobijala je na svakih pola sata tokom vožnje bicikla od 75 kilometara vodu i polovinu banane, dok je druga grupa uzimala vodu u kombinaciji sa 235 mililitara sportskog energetskog pića, piše B92.

Rezultati su pokazali da, za razliku od sportskih pića, banane sadrže i jedinstvene supstance koje inhibiraju gen zadužen za bol i upalu nakon vježbanja. U pitanju je isti gen na koji utiču lijekovi protiv bolova i upale, kaže autor studije Dejvid Niman.

- -

Banane, dakle, na nas djeluju kao sredstvo protiv bolova, samo bez negativnih propratnih dejstava, dodaje Niman. Naučnici, doduše, još ne znaju kako taj proces tačno funkcioniše.

Najnovije

Zdravstveni radnici u Sarajevu sutra izlaze na protestnu šetnju, traže isplatu 2.520 KM

Zdravstveni radnici u Kantonu Sarajevo (KS) sutra, 20. juna, izlaze na protestnu šetnju. Oni traže od Vlade KS da...