Ove namirnice su zdrave, ali pročitajte u kojim količinama: Neke od njih mogu izazvati i halucinacije

Preporučujemo

Jeste li znali da neke superzdrave namirnice mogu biti štetne u prevelikim količinama? Za većinu ljudi nema opasnosti od konzumiranja previše ovih namirnica, ali je dobro znati zašto se ne bi smjelo pretjerivati. To nije nikako razlog da ih potpuno izbjegavate, osim u slučaju specifičnih zdravstvenih ograničenja. Naprotiv, pokušajte u svoju prehranu uključiti što više različitih namirnica, a ne se usredotočiti na vrlo uski izbor.

Brokule

- -

Brokula se smatra jednom od najzdravijih namirnica uglavnom zbog činjenice što sadrži mnogo antioksidansa koji sprječavaju rak, kardiovaskularne i mnoge druge bolesti te ujedno usporavaju starenje. Međutim, prekomjerne količine brokule mogu biti problematične za osobe s hipotireozom – usporeni rad štitne žlijezde. Razlog tome su tvari u brokuli koje mogu spriječiti apsorpciju joda.

Kokosovo ulje

Kokosovo ulje je postalo posljednjih godina popularni izvor masnoća koje bi trebale biti zdravija alternativa mnogim drugim vrstama ulja, osobito u termičkoj obradi hrane. Iako se kokosovo ulje može smatrati dobrim izborom, treba voditi računa da je vrlo kalorično i zato budite umjereni.

Zeleni čaj

- -

U zelenom čaju nalazi se mnogo katehina, koji se smatra vrlo jakim antioksidansom. Međutim, zbog stimulativnog utjecaja s pijenjem zelenog čaja ne treba pretjerivati jer neke tvari koje on sadrži mogu oslabiti apsorpciju željeza.

Grejp

I s grejpom treba biti oprezan, osobito osobe koje redovito koriste neke lijekove. Iako je grejp bez sumnje iznimno zdrav i koristan, ne preporučuje se u kombinaciji s određenim lijekovima. Zato morate provjeriti sa svojim doktorom koji vam propisuje određene lijekove je li dopušteno istodobno konzumiranje grejpa koji je inače vrlo dobar saveznik u održavanju zdrave tjelesne težine.

Muškatni oraščić

Neki začini također mogu biti problematični za zdravlje u prekomjernim količinama. Jedan među njima je muškatni oraščić koji sadrži puno antioksidansa i poznat je po protuupalnom djelovanju. Međutim, ako ga se uzima u prevelikim količinama, može izazvati halucinacije i dovesti do trovanja, pri čemu je za naš organizam problematična prevelika količina tvari koja se zove miristicin.

Špinat

Istraživanja pokazuju da većina ljudi premalo konzumira zeleno lisnato povrće, među kojima je i špinat. Bilo bi korisno da ga što češće uvrstite na svoj jelovnik, uz ostalo i zato što je dobar biljni izvor željeza i sadrži brojne druge važne minerale. Oprez je potreban ako imate problema s bubrezima jer neki sastojci sadržani u špinatu povećavaju rizik za nastanak bubrežnih kamenaca. Osim toga, morate znati da se špinat mora kuhati sasvim kratko, nikada u pokrivenoj posudi i da se ne smije podgrijavati, nego po mogućnosti skuhati i konzumirati istog dana kada je ubran.

Najnovije

Na tržištu BiH: Toksini pronađeni u raženom brašnu porijeklom iz Litve

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je putem Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje obaviještena...