Ovih pet simptoma ukazuju na rak bubrega

Preporučujemo

Rana dijagnoza ključna je za zdravlje, a izuzetak nisu ni vaši bubrezi. Važno je znati prepoznati prve simptome bolesti, ne paničariti i razgovarati sa doktorom.

– Kada se govori o raku bubrega, ljudi obično misle na karcinom bubrežnih stanica ili RCC, što čini oko 80 posto svih bubrežnih karcinoma – kaže američki hirurg i profesor Jihad Kaouk. Tipično nastaje u kori bubrega (vanjskom sloju bubrežnog tkiva).

- -

Nekoliko je podtipova karcinoma bubrežnih stanica: karcinom svijetlih stanica (80 posto), kromafini ili papilarni (15 posto) i hromofobni (5 posto). Varijanta koja se naziva sarkomatoidni bubrežni karcinom, a koja se može javiti kod svih podtipova, najagresivnija je. Bubrezi pomažu u ravnoteži hemijskog sastava u krvi, a zadatak im je održavanje krvi čistom eliminišući putem mokraće otpadne tvari i vodu. Također proizvode hormone koji pomažu u probavljanju hrane, te podstiču koštanu srž da proizvodi crvene krvne stanice, prenosi portal Živim.

Da li je s vašim bubrezima sve u redu? Donosimo pet znakova koje ne biste smjeli ignorisati.

Krv u mokraći

Ovo je, kaže, Kaouk, najčešći simptom uznapredovalog RCC-a. Naime tokom rane faze bolesti nema nikakvih simptoma. Iako urin obično promijeni boju, ako je došlo do krvarenja, ponekad hematurija (krv u urinu) nije vidljiva golim okom i prisustvo krvi se može vidjeti samo mikroskopskom hematurijom, odnosno laboratorijskim nalazima. Bez obzira da li imate bolove ili ne, ako primijetite krv u mokraći, otiđite kod doktora.

- -

Bol u leđima i sa strane

Bol ili pritisak u leđima ili sa strane, također može biti znak, govori doktor. Dodaje da se i ovaj simptom manifestuje tek kad je bolest već dosta uznapredovala. Mnogi otkriju da imaju rak tek kad, zbog bolova, odu na CT ili na magnetsku. Međutim, u većini slučajeva, naglašava doktor, bol je nastala zbog nekog drugog problema, a otkriće raka bubrega je slučajna.

Hronični umor

Iscrpljenost i hronični umor su, prema American Cancer Society, povezani s rakom bubrega, ali i sa 100 drugih bolesti. Upravo zbog toga što je ovaj simptom tako nespecifičan, ne treba odmah paničariti. Ako hronični umor ne prolazi, posjetite doktora.

Gubitak kilograma

Bubrezi imaju važnu ulogu u probavi i metabolizmu i ako ne funkcionišu, može doći do gubitka kilograma i apetita. Ovaj simptom, naglašava Kaouk, nije specifičan za rak bubrega, te ga i autoimune bolesti također mogu uzrokovati. Razgovarajte sa doktorom.

Krv nije dobra

Karcinom bubrega može dovesti do anemije i nejednakosti elektrolita i kalcijuma, objašnjava doktor. Naravno, ovo ne znači da odmah imate rak. Međutim, ako ste anemični, prekontrolišite i zdravlje svojih bubrega.

Najnovije

SIPA vrši pretres: Pronađeno oko 22 kg droge

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su na području Sarajeva pretresli stan i druge prostorije i...