Ovjera zdravstvene knjižice više se ne može uslovljavati naplatom duga kod ranijeg poslodavca

Preporučujemo

Poput kolega poslanika dan ranije, delegati Doma naroda Parlamenta FBiH danas su usvojili Izmjene Zakona o zdravstvenoj zaštiti. Povod za izmjene je presuda Ustavnog suda FBiH iz oktobra 2014. godine, a po kojoj svi imamo pravo na zdravstvenu zaštitu.

Najjednostavnije, ove izmjene omogućavaju to da vam ovjeru zdravstvene knjižice više ne mogu uslovljavati naplatom duga koji ste imali kod ranijeg poslodavca ukoliko vas sad osigurava neko ko vam redovno uplaćuje doprinose za zdravstvo.

- -

Naime, “korišćenje zdravstvene zaštite u cijelosti”, izuzev hitne medicinske zaštite, dosad je bilo nemoguće ukoliko vam redovno nisu uplaćivani doprinosi za zdravstvo.

Nova diskriminacija?

– Ustavni sud FBiH oglasio je neustavnom član 87. stav 5. Ukidanje ovog stavka podrazumjeva da ukoliko imate neplaćene doprinose od ranije nekog obveznika uplate doprinosa, a ušli ste u sustav obaveznog zdravstvenog osiguranja po nekom drugom osnovu, sad vam se ne može desiti da vam neko ospori ovjeru knjižice, odnosno ulazak u sistem zdravstvenog osiguranja po nekom drugom osnovu. Ne može vam se sad desiti da vam neko ospori ovjeru zdravstvene knjižice ukoliko vam raniji obveznik uplate doprinosa nije platio dorpinose iz ranijeg perioda. Kantonalni zavodi od objave presude Ustavnog suda FBiH od decembra 2014. više ne mogu uvjetovati uvođenje u sistem obaveznog zdravstvenog osiguranja po novom osnovu naplatom doprinosa iz ranijeg perioda, pojasnila je Snježana Bodnaruk, sekretarka Minstarstva zdravstva FBiH.

Delegat iz reda ostalih Aner Žuljević, smatra da po presudi Ustavnog suda FBiH svaki građanin ima pravo na zdravstvenu zaštitu.

“Nažalost politika je u svom pragmatičnom načinu kao uvijek radi dostavila implementaciju te presude da to tako neće biti. Faktički smo dobili novu diskriminaciju. Samo oni radnici koji su radili kod starog poslodavca koji im je bio dužan doprinose i koji prelaze kod novog poslodavca koji redovno uplaćuje, oni neće biti osporeni da imaju zdravstvenu zaštitu, a i dalje će oni osiguranici u firmama koje su dužne doprinose neće imati zdravstveno osiguranje. Ovim Izmjenama smo potpuno napravili novu diskriminaciju”.

- -

On očekuje nove tužbe ka sudovima nakon ovakvih izmjena zakona, piše Oslobođenje.

– S ovim zakonom smo danas sponzorisali sve neplatiše da i dalje ne plaćaju obaveze. Implementcija ove presude je u pravnom smislu bila da osiguranici više uošte ne trebaju ovjeravati knjižice. Zdravstvena zaštita je osnovno ljudsko pravo i ne može osiguranik nositi odgovornost zato što država nije naplatila doprinos od poslodavca. E to je presuda Ustavnog suda, a sad je iskarikirana, rekao je Žuljević.

Tomislav Martinović, šef Kluba Hrvata, kaže da je provedena presuda Ustavnog suda FBiH: “Predstavnik ministarstva je jasno rekao da oni koji su na neki nači promijenili svoje radno mjesto i došli kod poslodavca koji uredno izmiruje obveze ne mogu bti kažnjeni neradom onog prethodnog, a oni koji nisu taj problem ostaje”.

On je rekao da se, bar koliko je on upoznat, “skoro nije dodgodila situacija da je i jedan građanin vraćen s vrata bilo koje zdravstvene ustanove i da nije dobio potrebnu zdravstvenu uslugu”. Ponovio je da je potrebna kompletna reforma brojnih zakona iz oblasti zdravtsva.

Teret na bolesniku

– U konkretnom slučaju, predlagač zakona se ograničio. Ustavni sud je rekao da pitanje statusa osiguranika u cijeloj priči je pasivno. Osiguranik je čovjek koji ima pravo i treba da uživa određeno pravo. U konkretnom slučaju pravo na zdravstvenu zaštitu i da sva obaveza, sva potraživanja, ustvari su između poslodavca, poreske uprave i zavoda zdravstvenog osiguranja. Sud je rekao da nema mjesta u procesu, nema pravo čak ni pokrenuti postupak protiv svog poslodavca iz prostog razloga jer postoji država kao garant i onaj ko je obavezan da te odnose riješi i najera poslodavca da uradi šta mu je obaveza. Smatramo je iz ove presude trebalo pristeći da faktički svi osiguranici po bilo kojem osnovu ima pravo na korištenje zdravstvenih bez obzira na to da li je njegov poslodavac izmirio obaveze ili ne prema zavodu zdavastvenog osiguranja. A onaj koji treba da učini da se ta obaveza izvrši, da se doprinosi redovno uplaćuju, je poreska uprava. Imamo zakone na mjestu, problematično mi je zašto Vlada i ministarstvo teret onog što treba da rade institucije države prebacuje na građana, što je u ovom slučaju još gore, na bolesnika, smatra Šućur.

Najnovije

Bećirović uoči puta za New York: Istina i presude se ne mogu sakriti

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović i član Željko Komšić sutra putuju u New York. Tamo će u četvrtak...