Ovo su rani simptomi raka: Nemojte ih ignorisati, mogli bi vam spasiti život

Preporučujemo

U moderno doba rak je jedan od najčešćih uzroka smrti, a mnogi se smrznu na samu pomisao da bi mogli dobiti ovu opaku bolest. Iako se nikom ne bi bilo lako suočiti s tim, bitno je naglasiti da su mnogi oblici raka lječivi, a neki i potpuno izlječivi, ako se otkriju u ranoj fazi, zato nemojte gubiti vrijeme i ako uočite neki od ovih simptoma brzo posjetite liječnika.

Neki se oblici raka mogu razviti u jako kratkom roku i bez upozorenja, no neki se mogu otkriti vrlo rano i time znatno doprinijeti mogućnosti izlječenja, stoga ove simptome nikako ne biste smjeli ignorirati.

Specijalisti i liječnici iz Cancer Research UK, humanitarne organizacije koja se bavi istraživanjem raka i educiranjem ljudi o ovoj opakoj bolesti, izdvojili su listu simptoma koji mogu upućivati na rane oblike raka. Ako prepoznate neki od simptoma, to ne znači nužno da imate rak, već da biste se trebali što prije posavjetovati sa svojim liječnikom.

1. Ostajanje bez daha

Svatko se ponekad može zadihati, ali ako primjećujete da češće ostajete bez daha ili da vam takve epizode duže traju, posjetite liječnika.

2. Krvarenje između ciklusa

Krvarenje između ciklusa može biti jedna od popratnih posljedica uzimanja kontracepcijskih pilula, ali može biti i signal da s vašim tijelom nešto nije u redu. Počne li vam se to događati, javite se svom ginekologu. Isto vrijedi ako vam se dogodi krvarenje nakon seksa ili dobijete mjesečnicu nakon što ste već ušli u menopauzu.

3. Obilno znojenje noću

Noćno znojenje može biti posljedica uzimanja nekih lijekova, a nerijetko se događa ženama u menopauzi, no može biti i jedan od ranih simptoma raka. Primijetite li da se budite okupani znojem, obratite se liječniku.

4. Grublji glas i promuklost

Ako niste prehlađeni, nagle promjene u glasu i promuklost su još jedan razlog da posjetite liječnika.

5. Česta žgaravica i probavni problemi

Svakom se može dogoditi žgaravica ili probavne poteškoće, osobito ako ste pojeli mastan i obilan obrok, no ako vam je ovako nešto česta pojava, požurite liječniku.

6. Ranice u ustima ili na jeziku koje ne zacjeljuju

Ako vam se u ustima pojavi ranica ili čir koji ne zarastaju ni nakon tri tjedna, to biste svakako trebali što prije provjeriti.

7. Promjene u probavi

Ljudska probava je vrlo osjetljiva, pa određene vrste hrane ili viroze mogu uzrokovati smetnje poput začepljenosti, proljeva ili napuhnutosti, ali ako primijetite da vam se to učestalo događa, posavjetujte se s liječnikom. Tragovi krvi u stolici također su alarm koji ne smijete ignorirati.

8. Rane ili promjene na koži

Ljudska koža je izložena vanjskim uvjetima, pa nerijetko dođe do neke ozljede ili ogrebotine. Budući da se koža u normalnim uvjetima brzo oporavlja, ako primijetite da vam se rana ne zatvara ni nakon tjedan dana, požurite liječniku, bez obzira boljelo vas ili ne. Isto učinite primijetite li neobične promjene na koži koje ne nestaju.

9. Gubitak apetita

Počnete li naglo gubiti apetit i odbijati hranu, javite se liječniku.

10. Promjene na grudima

Kvržice nisu jedino što bi moglo ukazivati na rak dojke. Na isto mogu ukazivati promjene u veličini, obliku ili osjećaju u grudima, promjene na koži grudiju, crvenilo ili bol. Redovito obavljajte samopreglede, a posebnu pozornost posvetite bradavicama.

11. Problemi pri mokrenju

Iznenadna ili učestala potreba za mokrenjem, bol pri mokrenju ili teško mokrenje mogu biti jedan od simptoma raka. Krv u mokraći također je razlog za posjet liječniku.

12. Novi madeži ili promjene na postojećima

Većinu madeža imamo od rođenja i uglavnom su bezopasni, no ako primijetite nastanak novih madeža ili promjena u obliku, boji i veličini postojećih, trebali biste ih što prije provjeriti jer se može raditi o melanomu.

13. Kronični kašalj i iskašljavanje krvi

Kašalj se standardni simptom prehlade, no ako se s vremenom ne povlači ili čak pogoršava, to nikako nije dobar znak. Iskašljavanje krvi bez obzira na boju i količinu znak je za hitan posjet liječniku.

14. Neobjašnjivi bolovi

Bol je znak kojim nas naše tijelo upozorava da nešto nije u redu, a s godinama nije čudno ako nas povremeno nešto boli. No, ako vam se dogodi bol koja traje duže vrijeme, a nije vam poznat uzrok, javite se liječniku.

Najnovije

Dodik: Nećemo imati većinu u NSRS, a Cvijanović i Krišto bi bile tandem u Predsjedništvu BiH

Lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio je večeras da će kandidati ove stranke za pojedinačne funkcije na predstojećim opštim izborima...