Ozvaničen početak projekta “Jačanje uloga saveza općina/opština u BiH

Preporučujemo

U hotelu Termag na Jahorini u organizaciji Saveza općina i gradova FBiH i Saveza opština i gradova RS, danas je organizovana je jednodnevna radionica koja predstavlja zvaničan početak projekta “Jačanje uloga saveza općina/opština u BiH”.

Ovaj projekat finansiraju vlade Švicarske i Švedske uz partnerstvo sa Švedskim savezom lokalnih i regionalnih vlasti (SALAR).

U ime Predsjedništva Skupštine Saveza općina i gradova FBiH radionici je prisutvovao načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić koji je ovom prilikom u svom obraćanju prisutnima naglasio značaj uvezivanja svih općina na nivou BiH na putu ka Evropskoj uniji.

-Siguran sam da ćemo kroz provedbu projekta “Jačanje uloga saveza općina/opština u BiH”, doprinijeti zaštiti i jačanju jedinica lokalne samouprave u BiH, iz oblasti javnih finansija i EU integracija, koje su identifikovane kao jedne od ključnih oblasti za daljnji razvoj jedinica lokalne samouprave. Adekvatno finansiranje jedinica lokalne samouprave uslovljava i kvalitet rada i pružanja usluga građanima, a što je naša primarna uloga. Također, adekvatno razumijevanje i poznavanje obaveza iz procesa evropskih integracija, kao i uticaja na jedinice lokalne samouprave i samo zakonodavstvo u BiH i FBiH će u konačnici doprinijeti unapređenju pružanja usluga građanima, s obzirom da se preko 80% potreba građana zadovoljava na lokalnom nivou. Očekujem da ćemo kroz današnji sastanak imati jasniju sliku budućih aktivnosti i obaveza za jedinice lokalne samouprave u BiH, objasnio je Ajnadžić u svom obraćanju.

O značaju podrške međunarodnih partnera lokalnom nivou u Bosni i Hercegovini govorio je predsjednik Saveza opština i gradova RS Ljubiša Ćosić.

-Ovo je početak veoma bitnog projekta za opštine i gradove iz oba entiteta. Implementacije evropskog zakonodavstva i evropskih integracija nema bez opština i gradova. Mislim da će ovaj projekat koji će trajati naredne tri i po godine pomoći opštinama i gradovima da dobiju stručna znanja potrebna za uključivanje u proces evropskih integracija. Lokalni nivo vlasti je jedini nivo vlasti koji funkcioniše u kontinuitetu u BiH. Život građana se dešava na lokalnom nivou i on ne može da bude zaustavljen, kazao je Ćosić.

Današnjoj radionici su osim predstavnika Komisije za međunarodne veze, saradnju i evropske integracije Saveza općina i gradova FBiH, te Odbora za međunarodnu saradnju i EU integracije Saveza opština i gradova Republike Srpske, također prisustvovali Andrea Rauber Saxer, ambasadorica Švicarske u BiH, te Marie Bergström, direktorica Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA).

Tokom uvodne faze pomenutog projekta izvršena je procjena utjecaja procesa evropskih integracija na jedinice lokalne samouprave u BiH, i to iz tri oblasti: javne nabavke, socijalna politika i zapošljavanje i regionalna politika, procjene koje su prezentovane tokom trajanja radionice.

Najnovije

Kiša uništila puteve u Višegradu, proglašeno stanje elementarne nepogode

Na području opštine Višegrad proglašeno je stanje elementarne nepogode usljed jake kiše koja je nanijela veliku štetu, najviše putevima,...