Ozvaničena koalicija u Mostaru: DF, SBiH, NES i Prva mostarska partija idu zajedno na izbore

Preporučujemo

Nakon što je još krajem januara dogovoren zajednički nastup na predstojećim lokalnim izborima u Mostaru, Demokratska fronta (DF), Narodni evropski savez (NES), Stranka za BiH (SBiH) i Prva mostarska partija (PMP) potpisali su danas Koalicioni sporazum.

Koaliciju pod nazivom „Grade moj – DF, NES, SBiH i PMP“ potpisima su potvrdili predsjednici gradskih organizacija Zoran Mikulić, Maid Čolaković, Samir Kreso i Semir Drljević – Lovac.

- -

Koalicija „Grade moj – DF, NES, SBiH i PMP“ na oktobarskim izborima očekuje dominantnu podršku građana Mostara kako bismo osigurali prtetpostavke za realizaciju ciljeva iz naše Platforme, navode iz Koalicije.

– Grad Mostar mora biti organizovan kao jedna, nedjeljiva jedinica lokalne samouprave, administrativno, privredno i kulturno središte Hercegovine sa svim prerogativima Grada u smislu Evropske povelje o lokalnoj samoupravi i važećih propisa Bosne i Hercegovine. Istovremeno, mora se osigurati pružanje širokog spektra usluga građanima putem područnih ureda, a mjesnim zajednicama kao osnovnom obliku organizovanja na gradskom području osigurati adekvatnu ulogu i nadležnosti.

– U Gradu Mostaru treba biti uvažen građanski princip življenja, uz punu ravnopravnost svih naroda i građana koji žive u Mostaru, bez obzira na njihovu vjersku, nacionalnu, rasnu ili bilo koju drugu pripadnost.

– Povećanje kvaliteta života ljudi uz ekološku odgovornost prema sadašnjim i budućim generacijama
– Borba protiv korupcije, nepotizma i klijentelizma, koje su grad Mostar i društvo otele iz domena javnog interesa i stavile ih u službu privatnih interesa.

- -

-Mostar u budućnosti treba biti prepoznatljiv po demokratiji i međusobnom uvažavanju svih etničkih grupa i građana koji u njemu žive u skladu sa porodicom modernih evropskih gradova kojoj Mostar, po svojim vrijednostima, kosmopolitizmu i baštini,

-Mostar – siguran grad.

– Definisanje razvojnih prioriteta u otvorenim demokratskim procesima sa građanima.

-Osiguranje rodne i spolne ravnopravnosti u svim domenama života i sprječavanje i borba protiv naselja nad ženama i nasilja u porodici.

-Snažno se protivimo principu nacionalnih ekskluziviteta i podjela, koji često afirmiraju i pojedini predstavnici medjunarodne zajednice, prema kojem sve u Mostaru, pa i vlast, funkcionira na svojevrsnom „dualizmu“.

-Prevencija govora mržnje i diskriminacija.

-Stvaranje otvorene i transparentne gradske uprave, sa razvijenim instrumentima građanskog nadzora i drugih oblika sudjelovanja građana u donošenju odluka.

-Promovisanje i zalaganje za vladavinu prava, jačanje civilizacijskih vrijednosti, izgradnju budućnosti bez podjela i evropski moderan Mostar.

-Stavljajući interese Mostara i Mostaraca iznad bilo kakvih stranačkih interesa, spremni smo na lokalnim izborima za Grad Mostar ponuditi zajedničku listu najkvalitetnijih kandidata iz svih političkih opcija i građanskih inicijativa okupljenih oko ove Platforme, koji će u Gradskom vijeću Mostara djelovati samo sa jednim ciljem – zaštite interesa svih građana Mostara.

Ova Platforma je otvorena za sve političke subjekte i nevladine organizacije koje je prihvataju i koje su spremne svoje kapacitete usmjeriti u borbu protiv dva etnonacionalna bloka i svih etničkih homogenizacija, te afirmirati multietnički i antifašistički karakter Grada Mostara, navode iz Koalicije.

Najnovije

Masakr u Daruvaru: Ubica ispitan i prevezen na nepoznatu lokaciju

Krešimir Pahoki, koji se sumnjiči za masakr u Daruvaru, ispitan je jutros i predan u pritvorski nadzor, dok je...