KCUS: Pacijenticama oboljelim od karcinoma podijeljeni paketići prve pomoći

Preporučujemo

Predstavnice udruženja “Zajedno smo jedno” i “Renesansa”, načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić i predsjedavajuća Općinskog vijeća Karolina Karačić posjetili su Odjel glandularne hirurgije, Klinike za opštu i abdominalnu hirurgiju i razgovarali sa Sebijom Izetbegović, generalnom direktoricom KCUS.

Ovom prilikom pacijenticama Odjela gladularne hirurgije uručeni su paketići prve pomoći nakon operacije karcinoma dojke, koja je osigurala Općina Centar.

Prema riječima Nele Hasić, predsjednice Udruženja “Zajedno smo jedno”, projekat osnaživanja zdravlja žena u BiH pokrenut sje a ciljem da uspostavi nove oblike pomoći oboljelim ženama.

“Bliska saradnja i partnerstvo sa medicinskom stručnjacima, zdravstvenim institucijama i predstavnicima vlasti pomogla je stvaranju ozbiljne koalicije koja radi na unaprjeđenju dijagnostike i tretmana karcinoma dojke u BiH. Paketići koji su uručeni sastoje se od: pamučne prsne proteze, loptice za vježbanje ruke, mehlema za njegu ožiljka, kantarionovog ulja, ljiljanovog ulja i edukativne brošure“, rekla je Hasić.

Načelnik Ajnadžić zahvalio se na saradnji sa KCUS i predstavnicama Udruženja.

“Drago mi je da sam prihvatio ovu inicijativu. Radujem se da smo obezbijedili zajedno ove paketiće, ali prethodno moram pohvaliti medicinski tim koji radi ovakve zahvate za naše majke, sestre i nane”, rekao je Ajnadžić.

Izetbegović istakla je da KCUS nedavno kupio najsavremeniji linerani akcelerator i da razmatra kupovinu aparata za intraoperativno zračenje onkoloških pacijenata.

“U regionu nijedan onkološki centar ne posjeduje taj aparat. Sa ovim aparatom i nedavno nabavljenim linearnim akceleratorom KCUS će biti u vrhu sa najboljim svjetskim onkološkim centrima. Napravili smo veliki iskorak, ali moraju nas i drugi pratiti. Potrebno je uvesti programe prevencije kako bi bilo što manje pacijenata u odmaklim fazama bolesti. Što ranije otkrijemo bolest to je bolja prognoza“, rekla je generalna direktorica KCUS-a.

 

Najnovije

EK objavio kartu na kojoj se BiH “crveni”: “Ovo je oštro upozorenje”

Europska komisija na društvenim je mrežama objavila kartu kojom želi upozoriti na klimatske promjene, a na njoj se posebno...