Pacolli: Saradnja u regionu jedini put koji imamo, Dodikove aktivnosti usmjerene i dirigovane iz Beograda

Preporučujemo

Reakcija Milorada Dodika nije iznenađujuća. On je, kao nereformirani nacionalista nastavio da radi protiv svih procesa koji imaju za cilj integraciju ovog regiona. Stvaranje nejasnih političkih situacija je jedna vrsta opstanka za ljude kao što je on. Republika Kosovo je za njega neprihvatljiva činjenica. On je izgubio osećaj realnosti, rekao je u intrevjuu za Anadolu Agency (AA) Behgjet Pacolli, ministar vanjskih poslova Kosova.

U Banja Luci je 5. septembra održan neformalni sastanak šefova diplomatija zemalja članica Procesa za saradnju u jugoistočnoj Evropi (SEECP). Dva dana uoči održavanja sastanka predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik je poručio da Pacolli nije dobro došao u Banja Luku, što je i bio razlog da šef kosovske diplomatije ne prisustvuje ovom sastanku.

Pacolli ostavlja otvorenom mogućnost i da se radi o “dvostrukoj igri iza koje stoji Beograd”.

„Može i biti dvostruka igra uzimajući u obzir činjenicu da je Dodik politička marioneta Beograda. Njegova politička aktivnost se diriguje odatle“, kazao je Pacolli.

Šef kosovske diplomatije otkriva da se dva puta do sada vidio sa Dodikom, koji pak kategorično tvrdi da se nikada s njim nije sreo.

„Jednom sam ga vidio kratko 2002. godine, a drugi put on me je sačekao na aerodromu Banja Luka. Tada smo razgovarali o nekim projektima, konkretno o Rafineriji u Bosanskom Brodu. Na taj sastanak sam putovao sa mojim prijateljem, poslovnim partnerom koji živi u Švicarskoj, a on je Branko Crnogorac. Dodik nas je jako dobro i ljubazno primio i bio s nama nekoliko sati“, rekao je Pacolli.

Za sastanak u Banja Luci 5. septembra, Pacolli kaže da je poziv dobio od Ministarstva vanjskih poslova BiH.

“Nakon Dodikovih prijetnji i odluke o otkazivanju učešća na sastanku SEECP-a, na koji me je pozvao ministar Igor Crnadak, ja sam poslao pismo i informisao ministra i predstavnike EU-a o mom neprisustvovanju i moje delegacije i tražio sam da se suprotstavi takvim političarima kao što je Dodik. On je izgubio razlog i osjećaj vremena u kojem živimo. Političari poput Dodika bi trebali biti zabrinutost za sve nas koji radimo na konstruktivan način za mirni Balkan i Evropu”, podvukao je Pacolli.

Šef kosovske diplomatije ponavlja da su Dodikove političke aktivnosti usmjerene i dirigovane iz Beograda.

„Njegove akcije mogu također imati za cilj i miješanje u pitanja kao što je dijalog Prištine sa Beogradom. Međutim, to su očajnički pokušaji čovjeka kome je teško da shvati da je vrijeme sukobljavanja prošlo“, poručio je Pacolli.

Ministra Pacollija smo pitali i šta misli o izjavi ministra vanjskih poslova Srbije Ivice Dačića koji je najavio “Dejton 2 za Kosovo”.

„Kosovo je u februaru 2008. godine proglasilo svoju nezavisnost i priznato je sa trenutnim granicama od većine svjetskih država. Stoga, nema razloga za „Dejton 2“ ili za bilo šta što gospodin Dačić stavlja sebi u glavu pokušavajući da oživi ideje iz prošlog vijeka. Napori za realizaciju takvih ideja od strane Srbije su izazvali sve ove tragedije na našim prostorima. To se ne smije ponoviti. Srbija mora da shvati da je vrijeme njenog vladanja završeno. Sada joj preostaje da sarađuje sa zemljama koje imaju konstruktivnu orijentaciju u saradnji u regionu. I Srbija treba da nauči da je to jedini put koji imamo“, kazao je Behgjet Pacolli, ministar vanjskih poslova Kosova.

Najnovije

Šef obavještajne službe Njemačke: Uhapšeni ekstremni desničari imali oružje i konkretne planove napada

Grupa krajnjih desničara i bivših vojnih oficira koji su planirali državni udar u Njemačkoj nabavila je oružje i imali...