Pad dionica uzdrmao cijeli svijet

Preporučujemo

Američki berzovni indeks Dow Jones pao je u ponedjeljak za gotovo 1000 bodova što je ujedno i najveći pad ovog indeksa u jednom danu od početka ekonomske krize 2008. godine, odnosno otkako je u septembru te godine odbijen plan za spas američke bankovne industrije težak 700 milijardi dolara koji je uslijedio nakon propasti investicijske kuće Lehman Brothers ranije tog mjeseca, piše radiosarajevo.ba.

Uzrok ovog pada Dow Jonesa neki analitičari vide u velikom porastu plata u SAD-u za koji su već ranije upozoravali da bi mogao dovesti do brze inflacije.

- -

Američki predsjednik Donald Trump, spomenuti je rast plata pripisao kao zaslugu upravo sebi, ali, čini se da se događa upravo ono na što su analitičari upozoravali – prenapuhane cijene na tržištu dovest će do kontraefekta.

Naime Dow Jones je u 2017. godini skočio za više od 25 posto.

“U ovoj ćemo godini vidjeti još ovakvih volatilnosti. Nalazimo se u krugu kojem centralne banke smanjuju broj obveznica koje kupuju, a neke od njih dižu kamatne stope”, rekao je za BBC Andrew Wilson, jedan od šefova Goldman Sachsa.

Dow Jones nije jedini zabilježio pad, pali su i Nasdaq i S&P 500.

Najnovije

Ademović se požalio na vrućinu: U parlamentu ne rade klima uređaji

Da i političari "muku muče" s vrućinama na radnom mjestu potvrđeno je i na današnjoj hitnoj sjednici Doma naroda...