Padaju cijene goriva, do kada će bh.građani biti žrtve neopravdanih poskupljenja osnovnih životnih namirnica?

Preporučujemo

U odnosu na prošlogodišnji rekord, litar dizela trenutno je u prosjeku jeftinija za 0,96, a benzina za 1 KM. To znači da vozači pun rezervar od 50 litara sada plaćaju 50 KM jeftinije nego prošlog ljeta. Nakon osjetnog pada cijena goriva, ispunjeni su uvjeti da se isto dogodi i s osnovnim životnim namirnicama te ostalom robom koju svakodnevno kupujemo. Nažalost, to se nije dogodilo. Poskupljenja su mjesecima opravdavana visokom cijenom goriva, no kad su cijene goriva počele padati, cijene robe ostale su iste ili su pak nastavile rasti.

Cijene osnovnih životnih namirnica u Bosni i Hercegovini konstantno rastu, pa je potrošačka korpa za četveročlanu porodicu premašila 3.000 KM mjesečno. Pojedine namirnice građani plaćaju više u odnosu na stanovnike Srbije i Hrvatske.

- -
“Izišao bih iz vlastite kože da mogu – kazao je penzioner Mirsad Nukić pokazujući nekoliko jabuka koje je kupio. Njegova penzija i vojna invalidnina zajedno iznose oko 650 KM, pa u 77. godini još uvijek ponekad radi kao moler.
” Evo, režije su mi prošli mjesec bile 453 KM, a penzija mi je tada bila, ta zadnja, 495 KM. Predzadnja penzija, bila je veća od režija za 26 KM nego penija od 442 KM. Eto, to samo mađioničari mogu. Ali, eto, žena se snalazi, skuha za dva dana – kaže.
Plaće i penzije bh. građana tradicionalno su među najnižima u regiji. Ali u pogledu cijena namirnica BiH je u vodstvu. Među ostalim, brašno plaćamo skuplje od susjeda u Srbiji za 20 feninga. Ulje više za 10 odnosno za 25 feninga nego oni u Hrvatskoj. Šećer je jeftiniji u Srbiji za gotovo pola marke. Koliko će se izdvojiti za hranu, najveća je briga bh. građana. Unazad godinu dana u BiH su poskupjele sve robe i usluge, a posebno su porasle cijene hrane, što građane najviše opterećuje i zabrinjava.

Po izbijanju rusko-ukrajinskoga sukoba došlo je do enormnog poskupljenja energenata i repromaterijala iz uvoza, što je uvjetovalo i drastičan rast cijena roba na našem tržištu. Tako su porasle i cijene mesa, koje je za mnoge i ranije bilo luksuz, a sada ga gotovo ne mogu kupiti više od nekoliko puta mjesečno, i to u manjim količinama. Voće i povrće kupuje se na komad.

Unazad godinu dana najviše su poskupjeli teletina i junetina, u prosjeku za 30 posto. Kilogram telećeg buta u mesnicama je i do 31, a teleće plećke 27 KM. Juneći but je 20 KM, plećka i vrat 18, flam 16 KM.  Kilogram pilećeg filea je 14, a ćevapa 15,50 KM.

U trgovinama se teleći but prodaje po 27, a teleća rebra po 14 KM. Kilogram junećeg buta je 21 KM, vrat bez kosti 18, a rebra 11,50 KM.  Kilogram pilećeg filea je 12,50, a ćevapi 15 KM.

Najnovije

Efendić odgovorio na prozivke na Facebooku, pa kritikovao Vladu KS: Ta ekipa nije ni za šta osim parade

Novinarka Rubina Čengić jutros je na društvenoj mreži Facebook problematizirala probleme s kojima se susreću stanovnici Dobrinje 3 kada...