Padaju cijene ulja, voća, povrća, piletine, mesa…

Preporučujemo

Nakon višemjesečnog rasta cijena hrane, koje su zabilježile svoj rekord, ovih dana evidentan je blagi pad, te su na policama već su korigovane cijene ulja, voća, povrća, mesa, piletine… Građani BiH ne kriju oduševljenje, s obzirom da kako kažu, nadležni nisu pokazali sluha da se cijene hrane mjerama koriguju.

-Plata mi je služila za hranu, gorivo… Tako je bilo iz mjeseca u mjesec. Kada naši političari nisu odreagovali na vrijeme, barem se situacija na tržištu smirila pa imamo ovaj pad. Bilo je niezdrživo, jer samo smo radili za to, ušteda je bila nemoguća misija – kazala je za Index.ba Velida Neradin.

- -

– Stvorile su se zalihe, potražnja za hranom je drastično smanjena, a istek rokova ispravnosti hrane na zalihama se bliži – pojašnjava Arnautović.

Potvrdio je da su u padu cijene ulja, voća i povrća, a najviše mesa, te da vlasnici mesnica prijavljuju da je prodaja pala i do 80 posto. Cijene suncokretovog ulja, koje su prije nekoliko mjeseci bile blizu 6 KM po litru, sada su 5,10 KM.

Arnautović navodi da su “neke namirnice još nerealno skupe, te da bi pojeftiniti trebali i šećer, mlijeko i mliječne prerađevine.
– Očekujemo veoma brzo da cijene i tih artikala budu snižene – kaže Arnautović.

Navodi i da bi se na pojeftinjenje hrane mogao odraziti i pad cijena goriva. Jutros se gorivo u glavnom gradu BiH može nasuti i po cijeni od 3,16 KM po litri (dizel). Benzina (Super 95) ima i po cijeni 3,01 KM po litri, a negdje je bio i ispod 3 KM.

Prema podacima Agencije za hranu i poljoprivredu UN-a (FAO), cijene hrane na svjetskom tržištu već treći mjesec su u padu zahvaljujući prvenstveno pojeftinjenju palminog, suncokretovog i sojinog ulja, ali i pšenice, kukuruza i šećera.

Najnovije

Napad na Trumpa je prvi pokušaj ubistva američkog predsjednika otkako je Reagan upucan 1981.

Napad, koji je izvršio napadač kojeg su službenici za provođenje zakona ubili, bio je prvi pokušaj atentata na američkog...