Pala vlada u Švedskoj, premijeru Lofvenu izglasano nepovjerenje

preporučujemo

Švedskom premijeru Stefanu Lofvenu iz Socijaldemokratske partije je izglasano nepovjerenje, a to se desilo zbog neslaganja o kontroli iznosa najamnina za novoizgrađene stanove.

Zahtjev za izglasavanje nepovjerenja podnijela je krajnja desničarska stranka Švedske demokrate. To se desilo nakon što je Stranka ljevice uskratila podršku premijeru jer planira ukinuti kontrolu iznosa najamnina za novoizgrađene stanove.

I iz drugih opozicionih stranaka su ranije poručili da će glasati za smjenu Lofvena. Njegova vlada je bila manjinska, a osim Stranke ljevice podržavale su je i dvije manje stranke desnog centra koje su bile za liberalizaciju tržišta.

Kako je izjavio Lofven, opasno je da odlučuju stranka ljevice i dvije krajnje konzervativne stranke. Ocijenio je da one uopće nemaju plan šta treba raditi u budućnosti.

Ankete su pokazale da novi izbori neće donijeti veću političku promjenu. Pojedine manje stranke su u riziku da više neće biti parlamentarne, odnosno da neće preći izborni prag od četiri posto.

Lofven je 2018. osigurao drugi premijerski mandat nakon nekoliko mjeseci pregovora, tj. nakon izbora na kojima su Švedske demokrate antimigrantskom politikom ostvarile dobar izborni rezultat. Njegove socijaldemokrate su formirale vlast, ali je bio primoran da balansira između zahtjeva centrističkih i liberalnih stranaka.

Za izglasavanje nepovjerenja u parlamentu sa 349 mandata potrebna je prosta većina, prenosi agencija Reuters.

Najnovije

Poslodavci nezadovoljni: Šta su donijele izmjene i dopune Zakona o privrednim društvima?

Novine koje je donio "Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o privrednim društvima" (“Službene novine Federacije BiH”, broj 75/21)...