- Advertisement -

Palestinac nakon bjekstva iz izraelskog zatvora podvrgnut teškom mučenju

Preporučujemo

Mohammed al-Arida, jedan od palestinskih zatvorenika koji je pobjegao iz izraelskog zatvora Gilboa izložen je mučenju nakon što su ga izraelske snage uhapsile i ponovo zatvorile, izjavio je advokat Udruženja palestinskih zatvorenika Khaled Mahajna.

On je to potvrdio gostujući na palestinskoj televiziji nakon sastanka s Al-Aridom, rekavši da je zatvorenik podvrgnut žestokim torturama i da je teško pretučen. Advokat je rekao da Al-Arida ima teške rane po cijelom tijelu, ali još uvijek nije dobio nikakvu terapiju i jedva je spavao.

Al-Arida negira sve optužbe, rekao je Mahajna, ističući da je zatvorenik odlučio da šuti tokom ispitivanja uprkos mučenju i pritiscima. Udruženje je saopćilo da će advokat razgovarati sa svom četvericom uhvaćenih bjegunaca 20. septembra.

Četverica od šest palestinskih zatvorenika koji su nedavno pobjegli iz strogo čuvanog zatvora, uhvaćena su u nedjelju, a u ponedjeljak su izvedeni pred sud. Dvojica su pronađena na parkingu u jutarnjim satima. Druga dvojica su prethodno uhvaćena blizu grada Nazareta.

Velika potraga pokrenuta je 6. septembra, nakon što su zatvorenici pobjegli iz zatvora Gilboa na sjeveru Izraela, što je prvo veće zatvorsko bjekstvo Palestinaca u posljednjih 20 godina.

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

Išerić: Milanović počinio krivično djelo napada na ustavni poredak BiH

Piše: Dr.sc. Enver Išerić Zoran Milanović, predsjednik Hrvatske, danas je najavio "vruću jesen u Bosni i Hercegovini" zbog posljednjih dešavanja oko...