Palestinska zajednica u BiH razočarana reakcijom Kordića, odustali od zahtjeva za mirni skup podrške u Mostaru

Preporučujemo

Imajući u vidu izjavu gradonačelnika Mostara Marija Kordića, naše Udruženje, poštujući zakone i procedure i ne želeći da se mirni skup podrške na bilo kakav način politiziraju, a agresija na palestinski narod koristi u političke svrhe, ovim putem informira javnost da javno odustaje od zahtjeva, saopćeno je danas iz Udruženja Palestinska zajednica u BiH.

Kordić je danas na svom Facebook profilu, između ostalog, naveo da je odbio dati saglasnost za bilo kakvo javno isticanje podrški i Izraelu i Palestini.

Iz Palestinske zajednice u BiH su naveli da nisu dobili nikakav službeni odgovor na zahtjev za održavanje mirnog skupa u Mostaru, kao i da odustaju od zahtjeva.

– Imajući u vidu činjenicu da je Bosna i Hercegovina demokratska zemlja i da bi shodno tome svi građani trebali imati prava na mirna okupljanja, iznenađeni smo i razočarani ovakvom reakcijom gradonačelnika Kordića koje zabranjuje mirni skup podrske sa Palestinskom narodom, a dozvoljava da Izraelska zastava viori Mostarom. Udruženje Palestinske zajednice u Bosni i Hercegovini želi da podsjeti gradonačelnika Kordića da grad Betlehem se nalaze u okupiranoj Palestini i da su skupovi za mir u Palestini održani u gradovima širom svijeta, te u zadnjih nekoliko dana i u Sarajevu, Tuzli, Bihaću, Beogradu, Podgoricii, Zagrebu, Sanskom mostu…

Želimo gradonačelnika Kordića javno upitati: Ko može biti neutralan na ubijanja djece, staraca, ranjenika i civila u Gazi? Kakva je to politika koja zabranjuje da se podigne glas protiv nasilja, a za mir? Mi znamo da su građani BiH, pa i građani Mostara uz nas. Pozive na skup smo uputili i predstavnicima katoličke i pravoslavne crkve, franjevcima i građanima svih nacionalnosti – navedeno je u saopćenju Udruženja Palestinska zajednica u BiH.

Najnovije

Bolnice sve krcatije, situacija kritična: Epidemija iz Ukrajine mogla bi se proširiti na cijeli svijet!

Bolnice i zdravstvene ustanove širom Ukrajine posljednjih se sedmica susreću s drastičnim povećanjem infekcija zbog otpornosti na antibiotike, zbog...