Palestinski premijer optužio Izrael za ponovnu okupaciju Pojasa Gaze

Preporučujemo

Izraelske vlasti ponovno okupiraju Pojas Gaze i smišljaju planove za stvaranje tampon zona unutar enklave, izjavio je palestinski premijer Mohammad Shtayyeh na sastanku vlade u Ramallahu.

– Suočavamo se s ponovnom okupacijom Pojasa Gaze i planovima za uspostavljanje tampon zona unutar njega. U potpunosti odbacujemo te planove i pozivamo cijeli svijet da ih odbaci – navodi palestinska zvanična novinska agencija WAFA riječi premijera.

- -

Tampon zone, kako je dodao, uništavaju strukturu Pojasa Gaze, dok bi njegovu teritoriju trebalo proširiti na osnovu rezolucija UN-a.

Shtayyeh je kazao da je površina enklave nekada bila oko 555 kvadratnih kilometara, a danas je nešto više od 364 kvadratna kilometra.

Times of Israel javio je, pozivajući se na jednog zvaničnika, da Izrael ne planira zadržati vojnike u enklavi nakon završetka kopnene operacije, ali razgovara o stvaranju “sigurnosne tampon zone” na granici s Gazom.

Prema pisanju novina, izraelski premijer Benjamin Netanyahu podijelio je te planove s američkim državnim sekretarom Antonyjem Blinkenom.

- -

Izrael je napustio Pojas Gaze 2005. godine nakon 38 godina okupacije.

Najnovije

Povećana količina pesticida: U RS-u zabranjen uvoz pošiljki jagoda iz Albanije

Fitosanitarna inspekcija RS-a zabranila je uvoz dvije pošiljke jagoda od 1.370 kilograma, porijeklom iz Albanije, kod kojih je potvrđen...