Panevropski Hackathon u oblasti kvantnog interneta na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu

Preporučujemo

Elektrotehnički fakultet Univerziteta u Sarajevu organizira Hackathon u oblasti kvantnog interneta koji će se održati 5. i 6. novembra.

Prvi put će se održati Hackathon istovremeno na pet povezanih mjesta ili „čvorova” širom Evrope. Učesnici sa svih pet lokacija formirat će timove koji će se baviti izazovima, a možda čak i formirati timove s više čvorova (zavisno od broja prijavljenih učesnika). Stručnjaci i članovi žirija također će biti na raspolaganju vodičima.

- -

Cilj ovog Hackathona je razviti neke od prvih aplikacija koje koriste kvantnu mehaniku da osiguraju svoju internetsku komunikaciju. Primjer takve aplikacije je internetski preglednik koji može učitati veb-stranicu preko šifrirane HTTPS veze pomoću tajnog ključa generiranog protokolom kvantne distribucije ključeva (QKD). Slično tome, mnoge druge aplikacije koje trebaju šifrirati internetski promet, poput e-pošte ili mrežnih poruka, mogu se integrirati s QKD-om. Može se čak i proširiti OpenSSL na QKD API kako bi se olakšala integracija za buduće aplikacije.

Dok kvantna mreža još nije dostupna, pružit će se simulirana verzija koja povezuje sve čvorove koji sudjeluju. Simulirana mreža izložit će isti API koji se koristio u prvoj pokaznoj mreži u Nizozemskoj, a sve aplikacije razvijene na ovom Hackathonu moći će se pokrenuti na stvarnom hardveru čim postanu dostupne.

Organizacije koje sudjeluju: CNRS, Pariz; QuTech, Tehnički univerzitet Delft (TU Delft); Univerzitet u Sarajevu; Univerzitet u Padovi; Trinity College Dublin; Quantum Internet Alliance, RIPE NCC, Veriqloud.

Zainteresirani ste za kvantni internet? Strastveni u razvoju nove tehnologije? Tražimo programere softvera, mrežne operatore i dobavljače opreme, kao i opće entuzijaste za veb, privatnost i kriptografiju (studente, istraživače, profesionalce u industriji) koji su zainteresirani za Quantum Internet tehnologiju da sudjeluju u ovom panevropskom događaju. Svaki čvor može prihvatiti oko 20 učesnika na temelju svojih kapaciteta, što znači da imamo na raspolaganju otprilike 100 mjesta na svih pet čvorova.

- -

Ako ste zainteresirani, pošaljite prijavnicu prije roka i obavezno odaberite čvor po svom izboru. Prijava se vrši individualno, dok se formiranje timova vrši naknadno (na osnovu broja prijavljenih učesnika).

Svi zainteresirani su dobro došli uz *obaveznu registraciju* koja je neophodna zbog logističke organizacije. Učešće je *besplatno*, a broj mjesta je ograničen.

 Važniji datumi:

  • 12. august 2019.: Otvaranje aplikacijskih formi
  • *15. septembar 2019.*: Finalni rok za prijavljivanje
  • 30. septembar 2019.: Objavljivanje finalne liste učesnika
  • posljednja sedmica oktobra 2019.: Održavanje uvodnog vebinara za sve učesnike Hackathona
  • 5–6. novembar 2019.: Pan-European Quantum Internet Hackathon se održava na svih pet čvorišta/lokacija

Detaljnije na: http://www.unsa.ba/novosti/u-toku-su-prijave-za-panevropski-hackathon-u-oblasti-kvantnog-interneta-na-elektrotehnickom

 

Najnovije

Dodik podnio apelaciju Ustavnom sudu BiH koji ne priznaje, ali je povukao nakon prozivki

Predsjednik Republike Srpske i najjače političke partije u tom entitetu Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik uputio je Ustavnom sudu...