Panika u Imotskoj krajini: Počela nestajati rijeka nakon jakog zemljotresa

Preporučujemo

Imotsku krajinu je sinoć potresao jak zemljotres, a od jutros su stanovnici ovog graića u panici – počeo je opadati nivo rijeke Vrljike na njenim glavnim izvorištima s kojih se pitkom vodom opskrbljuje 98 posto stanovništva ovog dijela Hrvatske.

Kako piše Radio Imotski,  nivo vode kod prve ustave bio je oko 68 centimetara manji od nivoa prije potresa, a već oko devet sati bio je cijeli metar niži.

- -

Ljudi su se s nevjericom počeli okupljati oko izvorišta komentirajući sa zebnjom ovu prirodnu pojavu, svjesni koliko im rijeka znači.

Isti slučaj zabilježen je 24. maja 2004. godine, kada se nakonzemljotresa rijeka za nekoliko sati povukla u utrobu zemlje. Na sreću, ubrzo se vratila. Ali, ovog puta prošlo je više od deset sati, a nivo vode i dalje opada.

Na glavnom izborištu Opačac pumpe ispumpavaju vodu, iako je i tu nivo vode pao tako da je regulirana opskrba vode građana Imotske krajine. Presušili su i poznati vodopadi kod Starog vodovoda, a nivo Vrljike bitno je smanjen u njenom središnjem toku kod Kamenmosta i dalje prema Zmijavcima.

08.09.2018., Prolozac- Stanovnike Imotske krajine sokirane nakon sinocnjeg potresa jutros je iznenadilo i presusivanje izvora rijeke Vrljike od koje se cijela krajina opskrbljuje pitkom vodom.
Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL

 

Najnovije

Delegacija EU poručila vlastima BiH: Najvažniji zakoni još nisu usvojeni

Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini oglasila se na mreži X gdje su istaknuli da je bilo pozitivnih...