Papa Franjo o napadu Izraela na Al-Quds: Zaustaviti nasilje i sukobe

preporučujemo

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo izrazio je zabrinutost zbog porasta napetosti u Istočnom Al-Qudsu (Istočnom Jerusalemu). Nakon nedjeljne molitve, papa je govorio o događajima u Al-Qudsu.

“S posebnom zabrinutošću pratim razvoj događaja u Al-Qudsu”, rekao je papa Franjo.

Kako je kazao, moli se da Al-Quds bude mjesto okupljanja gdje nema nasilja.

“Pozivam sve da traže zajednička rješenja kako bi se poštivao multireligijski i multikulturni identitet svetog grada. Nasilje samo proizvodi nasilje i konačno kažem dosta sukobima”, rekao je papa Franjo.

U petak navečer izraelska policija pokušala je rastjerati vjernike unutar Harem-i šerifa u džamiji Al-Aksa koristeći šok bombe, suzavce, gumene metke.

Palestinski Crveni polumjesec objavio je da je broj povrijeđenih u izraelskom napadu izvedenom u petak u džamiji Al-Aksa, na kapiji Damask u Starom gradu i u distriktu Sheikh Jarrah u Istočnom Al-Qudsu veći od 205.

U intervenciji izraelske policije jučer je povrijeđeno 90 osoba, a napad se nastavio i u nedjelju.

Za muslimane Al-Aksa predstavlja treće najvažnije svetište, a Jevreji smatraju kako su na tom mjestu nekada postojala dva jevrejska hrama.

Kompleks Al-Akse koji se prostire na 15 posto površine starog jezgra Al-Qudsa nalazi se pod izraelskom okupacijom, a predstavlja tačku spajanja tri najveće religije svijeta.

Najnovije

U Neumu mnoštvo građana, ovogodišnja sezona bi mogla biti pun pogodak

U Bosni i Hercegovini vrhunac je toplotnog vala. Brojni građani spas od vrućina potražili su na bh. obali, u...