Papa Franjo pozvao društvo na budnost naspram nagovještaja antisemitizma

Preporučujemo

Papa Franjo upozorio je da društvo mora biti pripravno u slučaju bilo kakvih nagovještaja ponovnog rađanja antisemitizma koji je doveo do holokausta, javlja Anadolu Agency (AA).

U okviru službene posjete papa Franjo danas se obratio vjernicima u drugom najvećem litvanskom gradu Kaunasu, a povod njegove posjete je 75. godišnjica stradanja Jevreja tokom nacističke okupacije Litvanije u Drugom svjetskom radu.

- -

Tokom Drugog svjetskog rata u Litvaniji je preživjelo oko 3.000 od ukupno 37.000 Jevreja.

Na misi kojoj je u parku Santakos prisustvovalo više od sto hiljada vjernika, papa je odao počast i Litvancima koji su ubijeni, protjerivani u Sibir ili mučeni tokom petodecenijske sovjetske okupacije.

“Ranije generacije još nose ožiljke iz perioda okupacija. Kaunas to zna, cijela Litvanija to može posvjedočiti i još titra na pomen Sibira, geta u Viljnusu ili Kaunasu”, kazao je papa Franjo.

Ističući kako će se danas pomoliti i pred spomenikom Geta, papa Franjo je pozvao društvo da bude privrženo pravdi, dijalogu i pomirenju.

- -

“Zatražimo od Boga da nam blagovremeno da dar pronicljivosti kako bismo prepoznavali bilo kakvo sjeme tog opasnog stava, bilo kakvog nagovještaja koji može pokvariti srca generacija koje nisu doživjele ona vremena”, kazao je Papa.

Papa će danas posjetiti i Muzej okupacije i borbe za slobodu i bivši zatvor KGB-a u Viljnusu.

Najnovije

Uredba Vlade FBiH o pomoći radnicima u iznosu do 2.520 KM: Privatnici bili “škrti”, mjera bi mogla biti produžena

Prošlo je skoro pet mjeseci od donošenja Uredbe Vlade Federacije Bosne i Hercegovine kojom se omogućava poslodavcima da izvrše...