Papa Franjo u posjeti Iraku: Ostaviti bolji svijet budućim generacijama

Preporučujemo

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo smatra kako međunarodna zajednica ima obaveze koje se tiču mira i razvoja Iraka.

Papa se u Bagdadu sastao s predsjednikom Iraka Barhamom Salihom, predstavnicima nevladinih organizacija i diplomatama. Tom prilikom kazao je kako je Irak osjeća posljedice sukoba i terorizma, a sve to donosi razaranje i smrt. Osudio je napade terorista ISIS-a na Jezide. Pozvao je i na solidarnost i zajedništvo u borbi protiv pandemije koronavirusa.

Papa je kazao kako dijeli bol onih čija su djeca stradala u terorističkim napadima.

– Budućim generacijama bismo trebali ostaviti bolji svijet. Suživot zahtijeva istinski dijalog. Multietničnost Iraka ovu zemlju je dovela na drugačiju poziciju nego što je to bilo nekoliko stoljeća ranije – kazao je papa.

Dodao je kako godinama upućuju molitve za Irak.

– Dosta je s ekstremizmom i netolerancijom. Potrebno je suprotstaviti se regionalnim tenzijama koje Irak dovode u rizik. Međunarodna zajednica ima obaveze kada je riječ o i miru i razvoju Iraka – rekao je papa.

Papa Franjo je kazao i kako prisustvo kršćana u Iraku predstavlja bogato nasljeđe.

Najnovije

EK objavio kartu na kojoj se BiH “crveni”: “Ovo je oštro upozorenje”

Europska komisija na društvenim je mrežama objavila kartu kojom želi upozoriti na klimatske promjene, a na njoj se posebno...