Parafiran ugovor o koncesiji za autoput Banjaluka – Prijedor

Preporučujemo

Jang Su, generalni menadžer kompanije “Shandong” i Neđo Trninić. ministar saobraćaja i veza Republike Srpske danas su u Banjaluci parafirali ugovora za koncesiju za izgradnju prve faze autoputa Banjaluka Novi Grad, odnosno dionicu Banjaluka – Prijedor, javlja Anadolu Agency (AA).

“Dužina autoputa je 42,2 kilometra, a vrijednosti radova 297 miliona eura. Pregovori trajali prilično dugo, skoro tri i po godine”, rekao je Trninić.

- -

On je objasnio da ugovor nije potpisan, nego parafiran, jer je za to potrebno da kineska kompanija uplati koncesionu naknadu.

“Kineska strana ne spori to, nego smo ostavili razuman rok za provođenje procedura”, rekao je Trninić.

Potpisivanju je prisustvovao i Dušan Topić, direktor “Autoputeva RS” koji je objasnio da je u pitanju prvi koncesioni ugovor za izgradnju autoputa, a da je predviđeno pet godina za izgradnju.

Prethodno je Vlada RS-a donijela je odluku o dodjeli koncesije za izgradnju autoputa Banjaluka – Prijedor privrednom društvu China Shandong International Economic & Technical Cooperation Group Ltd of Shandong Hi-Speed Group Co., Ltd. Koncesija se dodjeljuje se na period od 33 godine, uključujući i period izgradnje.

- -

Autoput Banjaluka-Prijedor imaće po dvije trake u oba smjera, a očekuje se da će na toj dionici biti izgrađeno sedam tunela i 35 mostova, sa tri petlje i tri stanice za naplatu putarine.

Koncesionar će projektovati, izgraditi, upravljati, održavati i finansirati izgradnju autoputa, a tokom perioda upravljanja i održavanja Republika Srpska će plaćati koncesionaru godišnju naknadu za raspoloživost autoputa u iznosu od 32,5 miliona eura bez izdavanja garancije RS. Projektom je predviđeno da se godišnji iznos naknade obezbjedi od putarine te dionice, te da se prihodi od putarina sa drugih autoputeva u RS deponuju na poseban račun sa kojeg će se plaćati naknada ukoliko dionica Banjaluka-Prijedor ne bude donosila dovoljno sredstava. Ukoliko ni to ne bude dovoljno naknada će biti plaćena iz budžeta RS-a.

Koncesionar se obavezuje na uredno plaćanje koncesione naknade, koja se sastoji od jednokratne naknade – 1,5 posto od vrijednosti investicije što iznosi 4.466.600 eura i godišnje naknade – pet posto od prihoda ostvarenih obavljanjem koncesione djelatnosti, odnosno od iznosa prikupljene putarine, a u skladu sa Zakonom o koncesijama.

Najnovije

Udruženja žrtava odgovorila Karanu: Da smo uređena država sa Srbijom ne bi bilo saradnje do izručenja ratnih zločinaca

Udruženje žrtava i svjedoka genocida i Udruženja pokret majki enklava Srebrenica i Žepa reagirali su na izjavu ministra unutrašnjih...