- Advertisement -

Pariz i Moskva pozvali Izrael i Iran na smanjenje napetosti nakon raketnih napada

Preporučujemo

Francuski predsjednik Emmanuel Macron pozvao je Izrael i Iran na smanjenje napetosti nakon međusobnih raketiranja u noći na četvrtak, a isto je učinila i službena Moskva prenose agencije AFP i Reuters.
Predsjednik Macron “poziva na deeskalaciju”, objavio je ured francuskog predsjednika i dodao da će Macron “o tome razgovarati s njemačkom kancelarkom” Angelom Merkel kasnije u četvrtak u Aachenu gdje će mu ona uručiti europsku nagradu Karlo Veliki.
Nakon sedmica napetosti, iranske snage ispalile su sa sirijske strane Golana oko 20 projektila na izraelske ciljeve na toj strateškoj visoravni, na što je Izrael odgovorio najsnažnijim raketiranjem nekoliko mjesta protuzračne obrane, radara i skladišta streljiva.
“Rusija je zabrinuta zbog rasta vojnih napetosti između Izraela i Irana u Siriji i poziva ih na deeskalaciju”, rekao je zamjenik ruskog šefa diplomatije Mihail Bogdanov.
“To je vrlo alarmantno, izaziva zabrinutost. Mora se raditi na deeskalaciji napetosti”, rekao je Bogdanov, kako ga citira agencija Tass.
Napetosti su pojačane neizvjesnošću nastalom pošto je američki predsjednik Donald Trump objavio u utorak da se njegova zemlja povlači iz međunarodnog nuklearnog sporazuma s Iranom, a to bi moglo izazvati nove eskalacije na Bliskom istoku.
Rusija je u međuvremenu objavila da je čvrsto predana nastavku produbljivanja odnosa s Iranom uprkos Trumpovoj odluci o povlačenju iz sporazuma, prenosi index.hr.
- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

Demonstranti u Šri Lanki traže ostavku predsjednika, policija ih otjerala

Policija u Šri Lanki upotrijebila je suzavac i vodene topove da rastjera demonstrante koji su pokušali da se približe...