Parlament Čečenije zatražio promjenu ustava kako bi se produžio mandat Putinu

Preporučujemo

Čečenski parlament je predložio amandmane na državni zakon o uslovima smjene na mjestu predsjednika Rusije.

“U ovoj fazi razvoja zemlje, vrijeme je da povećamo dužinu mandata jedne osobe na dužnosti predsjednika Rusije na tri uzastopna mandata. U pozadini složene vanjsko-političke situacije, važno je očuvati kontinuitet državne vlasti”, kaže se u objašnjenju.

- -

Prije 10-ak dana objavljeno je da je parlament Čečenijepripremio zakon o produženju obavljanja funkcije šefa države sa dva na tri uzastopna mandata.

Sličnu inicijativu ranije iznio i Ramzan Kadirov, prvi čovjek Čečenije. On je izjavio da ne postoji alternativa trenutnom ruskom lideru Vladimiru Putinu, i da treba razmisliti o produženju njegovog mandata.

Dmitrij Peskov, portparol šefa države,  komentirajući prijedlog čečenskih parlamentaraca, rekao je da “to nije pitanje koje je na dnevnom redu predsednika Putina.”

“Svjedoci smo današnje situacije u svijetu, posebno oko naše države. Jasno vidimo da predsjednik Rusije Vladimir Putin dosljedno i čvrsto vodi politiku ekonomskog i društvenog razvoja, poboljšanja životnog standarda, jačanje odbrane”, objasnio je Kadirov.

- -

Putin je nedavno četvrti put preuzeo funkciju predsjednika Rusije, ali je nakon drugog mandata 2008. godine prepustio kormilo Dmitriju Medvedevu. Ukoliko bi prošao prijedlog čečenskih parlamentaraca, Putin bi se mogao još jednom – 2024. godine – kandidirati za predsjednik Rusije, piše radiosarajevo.

Najnovije

Ismail Barlov je novi prvak Evrope na 50 metara prsno!

Ismail Barlov, paraplivački reprezentativac Bosne i Hercegovine osvojio je zlatnu medalju na Evropskom seniorskom prvenstvu koje se održava u...