Parlament FBiH ni nakon godinu dana nije imenovao nadzorni odbor: Vlada FBiH ponovo imenovala Munjića za v.d. direktora FUP-a

Preporučujemo

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine na današnjoj telefonskoj sjednici ponovo je imenovala Vahidina Munjića za v.d. direktora Federalne uprave policije (FUP), saznaje Faktor iz izvora u Vladi.

Odluka je, kako je potvrđeno, donesena jednoglasno. Vlada je Munjića 11. maja prošle godine ovlastila da rukovodi radom FUP-a. Od tada mu je u nekoliko navrata produžen mandat na dodatna tri mjeseca.

- -

Da bi se imenovao novi direktor FUP-a, potrebno je da Parlament Federacije formira nezavisni odbor koji bi raspisao konkurs, obavio razgovore i ocijenio najbolje kandidate, a potom listu dostavio vladi.

Ipak, taj proces nije završen u posljednjih godinu dana i FUP će još neko vrijeme imati v. d. direktora.

Podsjetimo, Munjić u aprilu je bio jedan od uhapšenih u akciji “Black Tie 2”. Njega je Tužilaštvo teretilo da je kao šef unutrašnje kontrole FUP-a, propustio izvršiti službene dužnosti, s obzirom na to da su pripadnici Federalne uprave policije bili angažirani kao fizičko osiguranje Edinu Gačaninu, koji slovi za jednog on najvećih narkobosova u svijetu.

Munjić je potom pušten na slobodu. Optužnica u ovom slučaju nije podignuta.

- -

Posljednji direktor FUP-a bio je Dragan Lukač, koji je otišao u penziju 2019. godine.

Najnovije

CIK poništio još jedan tender vrijedan 200.000 KM: Ko će prevoziti materijal za glasanje

Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine danas je poništila tender za nabavku usluga transporta izbornog materijala za potrebe...