- Advertisement -

Parlament FBiH o budžetu: Hoće li biti većine?

Preporučujemo

Sjednica Predstavničkog doma PFBiH trebala bi biti održana danas i sutra, a jedna od tačaka dnevnog reda je Prijedlog budžeta FBiH za 2022. godinu.

Budžet je predložen po hitnom postupku te najavljen i kao tačka dnevnog reda za sjednicu Doma naroda sazvanu za čatvrtak.

Najvažniji finansijski akt Federacije BiH ne može stupiti na snagu dok ga ne odobre većinom glasova oba doma. Predložila ga je Vlada FBiH u ukupnom iznosu oko 5,5 milijardi KM, za jedan posto više od prošlogodišnjeg budžeta, odnosno više za 53,8 miliona KM.

No sada je upitni hoće li biti većine za njegovo izglasavanje. Iz SDP-a su protiv prijedloga, dok iz DF-a navode da su podnijeli amandmane.

– Budžet bi trebao doživjeti određene izmjene kroz amandmane koji su uloženi. Sad ne mogu reći šta će se dešavati, hoće li amandmani biti uvaženi i od toga će zavisiti glasanje ne samo DF nego svih – poručila je Alma Kratina, predsjednica Kluba zastupnika DF-a u Parlamentu FBiH.

Budući da se, prema projekcijama međunarodnih finansijskih institucija, najavljuje normalizacija društvenog i ekonomskog života te očekuje suzbijanje pandemije COVID-19, pristupilo se hitnoj izradi budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za 2022. godinu, a sve u svrhu provođenja definisanih programa i mjera namijenjenih za podršku ugroženim sektorima privrede, obrazložila je također Federalna vlada.

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

U subotu borilački spektakl u Bosanskoj dolini piramida “Pyramid Cup 2022”

Taekwondo kolektiv Bosna iz Visokog ovog vikenda organizuje Međunarodno otvoreno prvenstvo u taekwondou "Pyramid Cup 2022" Visoko, a ovaj...