Parlament Makedonije protiv predsjednika oko promjene imena

Preporučujemo

Makedonski parlament glasao je u četvrtak drugi put za ratifikaciju dogovora s Grčkom o promjeni imena zemlje u Republika Sjeverna Makedonija, odbacivši time veto koji je uložio predsjednik Gjorge Ivanov.

Blok predvođen socijaldemokratima premijera Zorana Zaeva ratificirao je dogovor 20. lipnja. No Ivanov je uložio veto na prijedlog zakona zbog čega je bilo potrebno drugo glasanje u parlamentu. Ovaj put za ratifikaciju je glasalo 69 od ukupno 120 zastupnika.

- -

Oporbeni VMRO bojkotirao je glasanje oba puta u znak prosvjeda protiv dogovora, koji smatra “kapitulacijom” i predajom makedonskog imena i identiteta.

Ivanov će vjerojatno ponovno odbiti potpisati prijedlog zakona, ali, više ne može spriječiti njegovo stupanje na snagu, piše N1.

Nakon ratifikacije dogovora, makedonska vlada mora još dobiti potvrdu na referendumu i tada promjenu unijeti u ustav.

Samo tada će grčki premijer Aleksis Cipras, koji je također pod velikim pritiskom grčkih nacionalista, moći ratificirati dogovor.

- -

Da bi dogovor stupio na snagu, potrebno je ispuniti sve te uvjete.

Najnovije

Akcija “Kum”: Uhapšen prvoosumnjičeni, ovo je njegov identitet

Po nalogu Tužilaštva BiH, pripadnici MUP-a RS jutros su na graničnom prelazu Bosanska Gradiška uhapsili prvoosumnjičenog u akciji kodnog...